25 Aprila, 2024

Prijava

Nakon teške bitke i prebrojavanja glasova demokrate osvojile Senat

Rafael Vornok iz Demokratske stranke pobjedio je u utorak republikanca Heršela Vokera u drugom krugu izbora za senatora Džordžije.

Ovom pobjedom, za približno dva i po posto glasova, definitivno je obezbjeđena apsolutna većina (51 : 49) demokrata u Gornjem domu SAD koja će se održati sve do kraja prvog mandata aktualnog predsjednika Bidena. Ovim je znatno umanjena pobjeda Velike stare partije u trci za Predstavnički, donji dom.

„Nakon teške kampanje – ili, bolje reći, kampanja – čast mi je da izgovorim četiri najmoćnije reči ikada izgovorene u demokratiji: ’Narod je progovorio’”, izjavio je Vornok svojim pristalicama u Atlanti, glavnom i najvećem gradu savezne države Džordžije. Baptistički pastor i prvi Afroamerikanac na mjestu senatora „države bresaka” rekao je glasanje neka vrsta molitve za budućnost društva i da se Džordžija molila „svojim usnama, nogama, rukama, glavama i srcima” za opstanak demokratske većine u Senatu.

U prvom krugu izbora prošlog mjeseca, Vornok (53) je također pobjedio, ali nije imao više od 50 posto glasova, te je morao na još jedan megdan s kandidatom koji je ostvario drugi najbolji rezultat.

Voker, prijatelj i saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trampa, nije želio da se pravda, ali je posumnjao u rezultate. Asošijejted pres piše da bivši NFL igrač Voker (60) nije uspeo da se izbori s optužbama da je dvijema bivšim partnerkama platio da izvrše pobačaj s njegovim plodom, a da se pri tome zalaže za politiku zabrane pobačaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: