13 Aprila, 2024

Prijava

O nama

Box.ba je magazin koji se bavi tehnologijom, komunikacijama, digitalnim marketingom i društvenim mrežama.

Box.ba je online magazin čija je svrha edukacija i opuštanje uz teme koje volimo čitati ili pisati. Također, može se reći da bi i sami dijelom potpisali – kod nas nećete naći vijest ispod koje stoje dva retka teksta i piše “Uskoro opširnije”. Mi pišemo jer to volimo i uređujemo jer je to, uz posmatranje zvijezda, jedan od najboljih poslova na svijetu 🙂

Ukoliko nas želite kontaktirati to možete učiniti putem naše Facebook stranice Box.ba 

Umjesto opisa ko smo, što smo i koji su nam motivi pri pokretanju online magazina, odlučili smo vam prezentirati pitanja koja smo dobili i na koja dajemo konkretne odgovore. Lista pitanja nije konačna i slobodno nas pitajte što vas interesuje putem Facebooka. Bit će nam drago odgovoriti na sva vaša pitanja, pa i ona na koja nije lako dati odgovor.

GLOBALNO O MAGAZINU  


Kada je počeo s radom portal Box.ba ?

Nakon prve faze – testiranje početne verzije, 12. 09. 2002. pokrenuta je finalna verzija online magazina.

Gdje se nalazi sjedište redakcije magazina Box.ba?

Sjedište portala Logično se nalazi u Sarajevu, u samom srcu BiH.
.
Magazin Box
Vela bb
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Koje države i koje tržište pokriva online magazin Box.ba?

Box.ba pokriva 6 zemalja i dijasporu:

 • Hrvatsku
 • Bosnu i Hercegovinu
 • Sloveniju
 • Srbiju
 • Crnu Goru
 • Makedoniju
 • Dijasporu


Koja je vaša ciljana publika?

Sve osobe koje žele logično razmišljati i donijeti ispravnu odluku u raznim životnim situacijama su potencijalni čitatelji magazina Box.ba.

Članci su namjenjeni kako širokim masama tako i onima koji žele utjecati na društvena kretanja unutar svoje zajednice.

Ko stoji iza online magazina i kako se finansira Box.ba?

Box.ba pripada porodičnom poslovanju i malom porodičnom obrtu u Kantonu Sarajevo. Početno finansiranje dolazi od početnog kapitala novoosnovane firme i od strane oglasnog prostora u budućnosti.

Osnivači online magazina su tri mala poduzetnika koji zapošljavaju ljude u realnom sektoru. Redovno plaćamo sve naše obveze i nismo nikada učestvovali u privatizaciji.


STRUČNI TIM PORTALA LOGIČNO


Što je stručni tim?

Stručni tim portala box.ba su volonteri koji nemaju nikakve financijske koristi. Radi se o visoko stručnim osobama u jednom ili više domena. Stručni tim čine osobe različitih svjetonazora i ideologija s ciljem očuvanja objektivnosti portala. Sama činjenica da na listi stručnog tima imamo osobe raznih preferencija, govori da se radi o tolerantnim osobama.

Broj članova stručnog tima nije definitivan. Cilj nam je stvoriti tim u što većem broju domena, čime će portal dobiti na kvaliteti.


SARADNIČKI TIM ONLINE MAGAZINA


Recite nam nešto o timu?

Saradnički tim čine deseci naših vrijednih saradnika koji sudjeluju u kreiranju naših sadržaja, novinari, snimatelji, lektori, kojima su bliske teme lokalnih zajednica, kao i globalne teme.


O UREĐIVAČKOJ POLITICI

 

Postoje li teme o kojima ne smijete pisati?

Ne, ne postoje teme o kojim ne smijemo pisati, ali postoje teme o kojima ne želimo pisati, a to su crna hronika i žutilo. Obje ove teme nisu ni edukativnog ni informativnog karaktera i prave više štete nego koristi jednom zdravom društvu. One jednostavno stvaraju lažnu sliku stvarnosti koja nije u skladu s objektivnim pisanjem.

Postoje li, i koja su ideološka načela online magazina Box.ba ?

Objektivno informisati, jedino je načelo našeg portala. Magazin nema za cilj indoktrinirati, već objektivno informisati i educirati čitatelja kako izbjeći medijsku manipulaciju.

Redakcija online magazina, novinari i naš stručni tim su različitih svjetonazora i ideologija, upravo kako bismo spriječili subjektivno informisanje.

Jeste li vi jugoslavenski portal?

Biti objektivan, znači biti neutralan. Poštujemo suverenitet svake države i u saradnji istih tražimo zajedničke interese, a ne političke asocijacije.

Koga podržavate? Rusiju ili SAD?

Naš portal ne podržava ni Rusiju ni SAD. Nastojimo informisati objektivno. Činjenica je da su zapadne vijesti zastupljene više nego vijesti s istoka, čime uspostavljena ravnoteža vijesti online magazina i daje krivu sliku naše objektivnosti. Bili bismo sretni da sve zemlje sarađuju u opštem interesu svojih građana. Za nas su građani svih zemalja jednako bitni, kao i građani Rusije i SADa.

Koje teme imaju prioritet ?

Teme koje pokrivamo su raznovrsne i svaka za sebe nosi svoju težinu. Prosperitet jednog društva ovisi o više različitih tema. Svaki društveni ili ekonomski problem je multidimenzionalan problem i spoznaja istog traži veliki napor.

Prva online magazina govori čemu smo dali prioritet:

 • informisanju
 • finansijama
 • zdravoj hrani
 • zdravom uzgoju hrane
 • selu i seljacima
 • ženama
 • životnom stilu
 • visokim tehnologijama
 • novcu i poslu
 • društvenim i kulturnim temama
 • događanjima

Mlade i kreativne osobe imaju posebno mjesto na homepageu našeg magazina.

Koji jezik i pismo koriste novinari online magazina?

Box.ba ima specifičnu uređivačku politku, a time i specifičan pristup jeziku i pismu koji se koristi.

Svaki novinar piše na svome maternjem jeziku:

 • srpskom
 • hrvatskom
 • bosanskom
 • crnogorskom

Pismo koje koristimo je latinica zbog njene razumljivosti u sve 4 zemlje.

Kako je vaše mišljenje o dijaspori?

Dijaspora je bogatstvo svake države koju medijski pokriva Box.ba. Ona je potencijalni most za ekonomski prosperitet i izvor novih korisnih ideja za sve građane.

Šta činite da budete objektivni?

Vijesti koje dolaze iz vanjskih izvora, prenosimo koristeći više izvora informisanja. Nismo zatvoreni za ispravke tekstova koje objavljujemo. Otvoreni smo za sve konstruktivne kritike prema kojima imamo velik respekt.


O KOMENTARIMA ISPOD ČLANAKA?

 

Šta nećemo niti želimo tolerisati?

Svi imamo pravo na svoje mišljenje. To pravo dozvolimo i drugima. box.ba nikada neće cenzurirati niti jedan komentar.

Međutim, psovanje, vrijeđanje, pozivanje na mržnju ili terorizam nećemo tolerisati, jer to više nisu komentari već difamacija i kaznena djela.

Budite svjesni da svi stojimo iza svojih izjava, pa i komentara koje pišemo. box.ba se ograđuje od komentara čitatelja.


KAKO VAS MOŽEMO PODRŽATI?

 

Savjetima, idejama i kritikama

Otvoreni smo za sve vaše savjete, ideje ili kritike. Bitno nam je samo da vaši prijedlozi budu konstruktivni i da imaju za cilj ići bolje i dalje. Svaki naš čitatelj je na prvom mjestu.

Reklamiranjem

Ako mislite da vaše poduzeće može imati koristi tako što će biti u kontaktu s našim čitateljima putem oglasa, budite slobodni kontaktirati nas putem naše Facebook stranice, za što vam se unaprijed zahvaljujemo.