27 Aprila, 2024

Prijava

U Srebrenici otvorena ‘Konferencija o kolektivnom sjećanju’

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić izjavio je danas u Srebrenici na otvaranju “Konferencije o kolektivnom sjećanju” da očekuje da taj događaj bude veliki iskorak za Centar.

– Vjerujem da ćemo dobiti priliku da još više učimo od boljih i od najboljih – rekao je Suljagić.

Istakao je da je proces pamćenja također i proces učenja, te da im je čast da danas mogu da dočekaju tako eminentne goste.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft rekao je da je velika čast za tu organizaciju da učestvuje na tako važnoj konferenciji i da se nada da je to jedan od mnogih zajedničkih projekata koje će organizovati sa Memorijalnim centrom.

– Za nas čija je misija obilježavanje Holokausta nad evropskim Jevrejima ključno je da sa istim intenzitetom obilježavamo i genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Moramo podsjećati svijet da će ako netrpeljivost i mržnju ostavimo nesputane to rezultirati užasima kakvi su se desili ovdje – naglaio je Rosensaft.

Dodao je da međunarodna zajednica mora osigurati da genocid u Srebrenici bude zapamćen i suprotstaviti se svi koji ga negiraju jer naša zajednička budućnost od toga zavisi.

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je da će raditi na tome da svi koji negiraju genocid budu krivično gonjeni.

– Zbog toga će upravo sutra sa mnom u delegaciji biti glavni tužilac Bavarske, sa svojim kolegama koji inače rade na slučajevima negiranja holokausta, kako bismo pronašli najbolje načine za sankcionisanje negiranja genocida – rekao je Schmidt.

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger izjavila je danas u Srebrenici na “Konferenciji o kolektivnom sjećanju” da ICMP od 1996. radi na pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba i kad je Srebrenica u pitanju korištena je DNK analiza za identifikaciju posmrtnih ostataka što je pružilo naučni dokaz da se genocid desio.

– Koristeći naučne dokaze identifikovali smo skoro 90 posto ili blizu 7.000 od ukupno 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka koji su ubijeni u nekoliko dana, što je nepobitan dokaz da se genocid desio i predstavili smo taj dokaz u više od 30 krivičnih slučajeva pred sudovima u Hagu i u BiH – navela je Bomberger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: