27 Aprila, 2024

Prijava

Amerikanci tvrde da je Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije

Sjedinjene Američke Države ne očekuju da bi odluka o isporukama kasetne municije Ukrajini mogla da izazove razdor među saveznicima u NATO-u, izjavio je pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

„Mislim da nećete vidjeti razdor i nejedinstvo kao rezultat ove odluke”, rekao je Saliven, komentarišući nedavnu odluku američke administracije da pošalje kasetnu municiju Kijevu.

On je također rekao da je ukrajinska strana dala Vašingtonu pismene garancije da kasetna municija dobivena od saveznika neće biti korištena protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

„Prvo, neće ih koristiti na ruskoj teritoriji, koristiće ove granate samo na svojoj teritoriji… Drugo, neće ih upotrebljavati u naseljenim mjestima”, objasnio je Saliven.

Podsjećamo da je još ranije savjetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan saopštio da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, dok Amerika i Ukrajina nisu ratifikovale ovu konvenciju, prenosi Sputnjik. Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.

Protiv korištenja  kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Njemačka i Austrija, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: