28 Marta, 2024

Prijava

Amerikanci tvrde Bin Salman nije kriv!

Američki savezni sud u Vašingtonu odbacio je tužbu protiv prijestolonasljednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogdžija, uz obrazloženje da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktualni šef strane vlade.

Okružni sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bidenove administracije, piše Rojters, prenosi Tanjug.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bidenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktualni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova.”

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonasljednik od oca preuzme i mjesto premijera, a Bidenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnijela Čengizova, zajedno sa organizacijom za ljudska prava „Demokratija za arapski svet sada”, koju je Kašogdži i osnovao.

Kašogdži, novinar i istaknuti kritičar prijestolonasljednika bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Rijad je tada saopštio da su bivšeg novinara Vašington posta u „odmetničkoj operaciji” ubili agenti poslati da ga ubjede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Vjeruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Američki obavještajci zaključili su da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: