27 Aprila, 2024

Prijava

Novi virus na vratima Evrope: Zovu ga groznica krvarenja iz očiju

Pojavio se virus koji je alarmirao zdravstvo širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Strahuje se da bi mogao postati velika prijetnja javnom zdravlju, a stručnjaci predviđaju da bi uskoro mogao stići i na britansku obalu.

Nakon što je jednog čovjeka ubila krimsko-kongo hemoragična groznica, koja nosi nadimak “groznica krvarenja iz očiju” zbog svog zastrašujućeg simptoma, Svetska zdravstvena organizacija je alarmantno upozorila na mogućnost njenog širenja.

Krimsko-kongo hemoragična groznica (CCHF) izbila je u Iraku i Namibiji, a bilo je slučajeva u Španiji, kao i smrtnih slučajeva zabilježenih u Pakistanu. Hitno zdravstveno upozorenje je već izdato i u njemu se groznica opisuje kao trenutna najveća prijetnja javnom zdravlju i strahuje se da će zaraza biti ubrzana klimatskim promjenama.

Naime, bolest se širi se preko krpelja, a uzrokovana je nairovirusom i prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ima visoku stopu smrtnosti – između 10 i 40 procenata.

Prošle sedmice, inzvori koji su razgovarali sa Parlamentarnim odborom za nauku, inovacije i tehnologiju otkrili su da je “velika vjerovatnoća” da bi uskoro moglo biti slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ova bolest je vrlo slična eboli, a kako navodi UN, ovo je sedmi put u sedam godina da izbija u afričkoj zemlji.

Vlada zemlje rasporedila je komitet za hitne slučajeve kako bi pokušala da obuzda dalje širenje. Već je identifikovano 27 slučajeva, od kojih su većina zdravstveni radnici koji su se zarazili liječeći pacijenta. On je bio osumnjičen da ima virus kada je prvi put lečen na klinici 16. maja, a kasnije je prebačen u centralnu bolnicu, u glavnom gradu zemlje, gdje je preminuo 18. maja – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Laboratorijski rezultati su tek kasnije potvrdili da je zaražen virusom koji prenosi krpelj.

Simptomi

Među najčešćim simptomima virusa su glavobolja, visoka temperatura, bol u leđima i zglobovima, bol u stomaku i povraćanje. Česte su i crvene oči, zacrvenjelo lice, bolno grlo i petehije (crvene mrlje) na nepcu. Takođe može izazvati promjene raspoloženja i konfuziju, kao i pospanost. Zatim, kada uznapreduje, nastupa krvarenje, obično iz nosa ili iz slomljenih kapilara na očima i koži.

Iako se prenosi ubodom krpelja, može se širiti među ljudima putem telesnih tečnosti i krvi ili među bolničkim pacijentima ako medicinska oprema nije pravilno sterilisana.

SZO upozorava da su epidemije CCHP “prijetnja javnim zdravstvenim službama” i potencijalno rezultiraju epidemijama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

SZO je identifikovala CCHF među svojih “devet prioritetnih bolesti” koje predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje.

Trenutno ne postoji vakcina za ljude ili životinje zaražene bolešću.

Slučajevi oboljelih u Evropi

U Evropi, konkretno u Velikoj Britaniji, registrovana su dva slučaja – 2012. i 2014. godine, kod osoba koje su došle iz Avganistana i Bugarske. Prošle godine u martu, registrovan je još jedan slučaj nakon što je državljanka Britanije doputovala iz Centralne Azije.

Prema podaci SZO, od ovog virusa godišnje oboli oko 10.000 ljudi, a rizik za širenje pandemije procjenjuje se na tri miliona – prenosi “Dailymail”.

Upozoravaju se svi građani koji planiraju da putuju u bilo koji dio Afrike ili Azije da podignu nivo pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: