27 Aprila, 2024

Prijava

Akcija čišćenja Bune u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u mušičarenju

U sklopu priprema za 20. Cortland Svjetsko prvenstvo za juniore u disciplini “mušičarenje”, koje će se održati od 16. do 23. jula u Blagaju, Omladinski klub “Novi val” je, zajedno s Udruženjem sportskih ribolovaca “Neretva 1933” Mostar, Ronilačkim klubom Mostar, Blagaj City, DVD Blagaj te građanima, organizovao akciju čišćenja rijeke Bune.

Ova inicijativa je dio našeg zajedničkog cilja da promovišemo sport ribolov, očuvanje prirodnih bogatstava i zaštitu rijeka, saopćili su organizatori.

Tokom akcije čišćenja, koja je održana na rijeci Buni, volonteri su prikupili veće količine otpada, a uspjeli su očistiti korito rijeke Bune kao i priobalne dijelove.

“Omladinski klub ‘Novi val’ je ponosan što je bio suorganizator akcije čišćenja rijeke Bune uoči Svjetskog prvenstva za juniore u mušičarenju. Naša saradnja sa udruženjima je ključna za promovisanje sporta, ribolova i očuvanje prirode. Zahvaljujemo se svim volonterima koji su se pridružili i doprinijeli uspjehu ove akcije, kao i članovima ovih udruženja bez kojih ne bi postigli ovako dobre rezultate”, izjavio je predsjednik tog kluba Adnan Đuliman.

Sportsko-ribolovni savez BiH, Omladinski klub Novi Val i ekološka organizacija The Nature Conservancy potpisali su sporazum o saradnji za sprovođenje 20. Cortland Svjetskog prvenstva za juniore u disciplini ”mušičarenje” (Fly Fishing), a domaćini ovog takmičenja su Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933” Mostar i grad Mostar.

Iz “Novog vala” su apelovali na građane Blagaja koji žive kraj rijeke Bune da se ponašaju odgovorno u skladu sa pravilima nadolazećeg prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: