27 Aprila, 2024

Prijava

Pregovori Putina i Erdogana jedina nada za sporazum o izvozu žita

Aktuelna situacija oko sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka ne uliva optimizam za njegovo produženje nakon 17. jula, a sada su očekivani pregovori predsjednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina jedina nada, rekao je izvor upoznat sa tokom pregovora za RIA Novosti.

Taj izvor je dodao da praksa pokazuje da su pregovori dva lidera mogu da promjene situaciju i izrazio nadu u pozitivan ishod. Erdogan je ranije izjavio da računa na pregovore sa Putinom o sporazumu o žitu, i telefonom i lično, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov 8. jula rekao da susret Putina i Erdogana još nije siguran, navodi agencija. Peskov je 5. jula rekao da će Rusija blagovremeno saopštiti svoju odluku o sporazumu o žitu i istovremeno podsjetio da dio sporazuma, koji se tiče Rusije, još nije sproveden, tako da trenutno nema osnova za njegovo produženje.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumjeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Drugi deo sporazuma koji su potpisali Rusija i UN predviđa deblokadu izvoza hrane i đubriva iz Rusije, a među glavnim tačkama bilo je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rošelkhozbank) sa SVIFT-om, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije i rezervnih delova. Moskva ističe da taj dio sporazuma još nije primjenjen, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: