27 Aprila, 2024

Prijava

Nema sigurnosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO-a u Viljnusu, Amerika pokušava da ublaži razočaranje

Ukrajina neće dobiti bezbjednosne garancije koje su joj potrebne na samitu NATO-a u Viljnusu, odnosno članstvo u NATO-u, izjavio je u intervjuu za portal „Interija” bivši komandant američke vojske u Evropi general Ben Hodžis.

Prema njegovim riječima, Kijevu je potreban „konkretan, jasan put” ka članstvu u NATO.

„Vlada Amerike će preduzeti korake da to izbjegne”, naglasio je Hodžis.

„Ne znam zašto, ali čini se da oni ne žele da preduzimaju bilo kakva dejstva usmjerena na postavljanje jasnog puta za stupanje Ukrajine u NATO”, smatra general.

Amerika i nekoliko drugih zemalja pokušati će da ublaže razočaranje Ukrajine tako što će joj predložiti paket naoružanja koji uključuje niz stvari, ali prije svega kasetnu municiju dvostruke namjene. Očekujem i prijedloge u oblasti pomoći, obuke i vojnih vježbi. Konačno, govore i o ‘bezbjednosnim garancijama’, ali za Ukrajinu nema nikakvih drugih bezbjednosnih garancija osim članstva u NATO-u”, zaključio je Hodžis.

Samit NATO-a biće održan od 11. do 12. jula i okupiti će lidere svih zemalja Alijanse, uključujući predsjednika Amerike Džozefa Bajdena, prenosi Sputnjik. Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 19. juna da na samitu u Viljnusu i u pripremi za njega saveznici ne razgovaraju o zvaničnom pozivu Ukrajini, već se konsultuju o tome koje odluke će Kijev učiniti bližim pridruživanju Alijansi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: