27 Aprila, 2024

Prijava

U Sarajevu otvorena izložba fotografija ‘Mir iz snova majki’

 Izložba fotografija “Mir iz snova majki” iranskog fotografa Mehdija Salehija otvorena je danas u Muzeju “Alija Izetbegović” u Sarajevu, u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predstavnica JU Muzej “Alija Izetbegović” Šejla Cakić Rizvanović napominje da je izložba nastala u saradnji s s Kulturnim centrom Ambasade Islamske Republike Iran u BiH, te da su u okviru izložbe prikazane i fotografije prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića na komemoracijama genocida u Srebrenici 1998. i 2000. godine.

–  Rado smo privatili poziv Ambasade Irana da izložimo fotografije Mehdija Salehija, jer trebamo njegovati kulturu sjećanja, a posebno sjećanje na 11. juli i genocid u Srebrenici. Salehi je posjetio BiH i želio je svoj rad posvetiti kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovom izložbom želimo nastaviti našu misiju, a to je da se prisjećamo svih vrijednosti za koje se Izetbegović zalagao  – kazala je Cakić Rizvanović.

Šef misije Iranske ambasade u Bosni i Hercegovini Mashaallah Shakeri napominje da je historija pokazatelj identiteta i ličnosti jednog naroda.

– Sjećanje na historiju se nekada čuva kroz knjige, a nekada kroz umjetnost. Danas nam umjetnost pomaže da se sjetimo. Ova izložba je pokazatelj da su svi ljudi jednaki i šalje naše poruke mira i prijateljstva. Nadamo se da će mir i harmonija zavladati Bosnom i Hercegovinom i cijelim svijetom – izjavio je Shakeri.

Izložba će će otvorena do 16. jula, svakim radnim danom od 9 do 17 sati, a ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: