27 Aprila, 2024

Prijava

Zbog prošlogodišnjih problema bit će umanjena proizvodnja malina u ZDK

Zeničko-dobojski kanton lider je u proizvodnji malina u Bosni i Hercegovini, ali prošlogodišnji problemi s otkupom te isplatom za isporučene količine ovog voća uzrokovali su i ovogodišnjim manjim ulaganjima pa tako i smanjenom proizvodnjom – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutmić.

Prošle godine, napominje Tutmić, Vlada ZDK premirala je oko 1.700 tona proizvedene i otkupljene maline.

– Berba maline u nižim predjelima našeg kantona počela je još polovinom juna, a u višim područjima, poput Željeznog polja i Biljevine kod Žepča, počela je ovih dana. Nisu svi još počeli ni berbu, ali je očito da će biti smanjena proizvodnja. Procjenjujemo da će biti otkupljeno i premirano između 1.300 i 1.400 tona u našem kantonu – najavljuje Tutmić.

Zbog toga bi, dodaje, Vlada ZDK trebala planiranih 600.000 KM za premiranje proizvodnje maline, podijeliti na otkupljenu količinu i proizvođače koji će uspjeti ispuniti uslove javnog poziva.

– ZDK premira do 0,30 KM po kilogramu, za proizvedenih i predatih 700 kilograma maline po dulumu. S obzirom na to da će proizvodnja biti manja, trebalo bi da se taj novac podijeli proizvođačima koji će ući u program poticaja pa bi visina poticaja mogla iznositi i 0,40 do 0,50 KM po kilogramu otkupljene maline.

Uslov za prijavu na ovaj poticaj je da proizvođači imaju i potpisan ugovor s otkupljivačima registriranim na području ZDK, a prošle je godine pravo na poticaj ostvarilo oko 1.000 proizvođača. Naravno, ima proizvođača koji ne mogu ostvariti proizvodnju od 700 kilograma po dulumu pa oni ne mogu ostvariti pravo na kantonalni poticaj – napominje Tutmić, koji smatra da je prošle godine u tom kantonu proizvedeno oko 2.000 tona maline.

Ove će godine, prognozira, ukupna proizvodnja biti oko 1.500 – 1.600 tona pa bi se, dodaje, u podršku malinarima trebala uključiti i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

– Otkupljivači ove godine, kao i u Srbiji, nude 2,5 do 3 KM po kilogramu, što je cijena koja ne može zadovoljiti proizvođače niti daje šansu za opstanak ove proizvodnje. Razgovarali smo s kolegama iz Unsko-sanskog i Srednjebosanskog kantona, gdje je uz ZDK glavnina proizvođača maline, pa ćemo uputiti zajednički zahtjev Vladi FBiH da se uključi te sa barem jednom konvertibilnom markom po kilogramu podrži ovu proizvodnju. Vlada FBiH trebala bi poticati proizvodnju od 500 kilograma po dulumu – smatra Tutmić.

On najavljuje kako će u subotu, 15. jula, u Žepču biti održan Sajam maline i meda, koji će biti prilika da se malinari iz tog kantona i drugih sredina predstave te građanima ponude svoje kvalitetne proizvode.

Berba kupine u ZDK, dodaje, još uvijek nije počela ali bi trebala početi u narednih 15-ak dana. Za sada nije formirana otkupna cijena ni za kupinu, ali je pretpostavka sa će biti iznmeđu 2-3 KM, koliko se isplaćuje i proizvođačima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: