1 Juna, 2023

Prijava

Osmorka i HDZ stavili tačku na i u Konjicu: Raspravljaju o podjeli resora

Predstavnici osam političkih subjekata i Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine zakazali su za danas u 11 sati sastanak u Konjicu na kojem bi trebali razgovarati o detaljima formiranja federalne i državne vlasti nakon što su prethodno potpisali koalicioni sporazum.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da bi već danas trebale biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, a na dnevni red sastanka došle su teme o resorima.

Napomenuo je kako je procedura oko imenovanja mandatarske za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, što je prijedlog HDZ-a, već pokrenuta izražavajući uvjerenje da bi Vijeće ministara BiH trebalo biti formirano do Nove godine te usvojen državni budžet.

Istaknuo je da će se na današnjem sastanku najveći dio pažnje posvetiti federalnom nivou vlasti, a potom će se razgovarati za nivo Vijeća ministara.

Predsjednik Naroda i Pravde, jedne od osam stranaka iz Federacije BiH, Elmedin Konaković ocijenio je da su se stekli svi uvjeti, posebno za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, dodajući da partneri imaju usvojen jasan plan i program koji već zahtijeva ozbiljne razgovore o raspodjeli resora.

S druge strane Predsjedništvo Naše stranke, koja je također dio takozvane “osmorke”, zasjedalo je jučer i usvojilo zaključak da će tek u subotu iznijeti uvjete za dalje pregovore na državnom nivou.

Zatražili su od Glavnog odbora da na sjednici u subotu, 10. decembra, jasno odredi uvjete Naše stranke za učešće u pregovorima o formiranju vlasti na državnom nivou uz stav da ostaju vjerni principu programskog, a ne matematičkog formiranja vlasti.

Krajem novembra HDZ i stranaka okupljenih oko takozvane “osmorke” potpisale su koalicioni sporazum kojim su, rečeno je tada, otvoren put uspostavi nove vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, ali i na državnom nivou.

Riječ je o dokumentu nazvanom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. – 2026. godine”, koji je uime koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH potpisao Dragan Čović, a u ime “osmorke” predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti