27 Aprila, 2024

Prijava

Ko će baciti „prljavu bombu”, Rusija ili Ukrajina ?

Kremlj tvrdi da Britanija nastoji da Kijevu tajno dostaviti komponente nuklearnog oružja, čija bi se upotreba onda pripisala Kremlju, dok iz Vašingtona poručuju da su to lažne optužbe

Moskva je upozorila da će ukrajinska vojska baciti „prljavu bombu”, konvencionalnu bombu s radioaktivnim materijalom, što su na Zapadu i u Kijevu odbacili kao još jednu operaciju koju Rusija pripisuje neprijatelju, a sama namjerava da je izvede.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznio je ove optužbe u nedelju u telefonskom razgovoru sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, što je bilo drugi put da su se dvojica zvaničnika čula u tri dana. Kako javljaCNN, Šojgu je tvrdio da će Kijev upotrijebiti bombu koja je mješavina uobičajenog eksploziva i uranijuma i prilikom telefonskog razgovora s francuskim, britanskim i turskim kolegom.

Ukrajina poriče ovakve planove. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da su ruske optužbe „besmislene i opasne”.

„Rusi često optužuju druge za ono što sami rade”, kazao je Kuleba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je ruske navode i pozvao na ujedinjeni međunarodni odgovor.

„Ako vas Rusija pozove i kaže da se Ukrajina navodno sprema na nešto, to znači jednu stvar – Rusija je već sve to pripremila”, dodao je Zelenski.

Amerika, Francuska i Velika Britanija odbacile su u zajedničkom saopštenju ruske navode, prenosi „Gardijan”. Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je Kulebi da će Vašington podržavati Kijev koliko god je potrebno.

„Odbacujemo izvještaje ministra Šojgua kao očigledno lažne optužbe da će Ukrajina na svojoj teritoriji upotrijebiti prljavu bombu. Svet će prozreti pokušaje da se ovi navodi iskoriste kao izgovor za eskalaciju (sukoba)”, izjavila je Edrijen Votson, glasnogovornica američkog Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Na eskalaciju sukoba upozorio je u razgovoru s francuskim i turskim ministrom i Šojgu, pozivajući se na obavještajne izvore. Kako prenosi „Sputnjik”, Kijev se „pod rukovodstvom stranih mentora” sprema na „provokaciju” u vidu „nuklearne municije malog kapaciteta” da bi optužio Rusiju da je „upotrijebila oružje za masovno uništenje i da bi se pokrenula snažna antiruska kampanja”. Prema ovim izvorima, Britanija nastoji da Ukrajini tajno dostavi komponente nuklearnog oružja, čija bi se upotreba onda pripisala Kremlju.

Dok Rusija predviđa da će vlada Volodimira Zelenskog baciti „prljavu bombu” i za to optužiti Moskvu, Zapad predviđa da Kremlj ponovo traži izgovor za napade. Prije nego što je u februaru napala Ukrajinu, Rusija je počela da iznosi podatke o zločinima ukrajinske vojske nad ruskim stanovništvom u Donbasu. Bijela kuća je sedmicama prije napada objavljivala obavještajne podatke koji su pokazivali da će Moskva inscenirati napade na Ruse, čak i genocid, da bi imala povod da napadne komšijsku zemlju.

Strah od nuklearnog oružja jedan je od najvećih strahova vezanih za rat u Ukrajini. Šef Kremlja Vladimir Putin izjavio je da će upotrijebiti „sve što mu je na raspolaganju” da bi odbranio rusku teritoriju. Bila je to slabo prikrivena prijetnja nuklearnim oružjem jer je Putin podsjetio da je Amerika postavila presedan upotrebe najrazornijeg oružja (Hirošima i Nagasaki) i dodao da njegove riječi „nisu blef”. Dok je Blinken pozvao Putina da prestane s „bezobzirnim nuklearnim prijetnjama”, prvi čovjek Bijele kuće predsjednik Biden je izjavio da se Putin „ne šali”.

„Ne šali se kad priča o mogućoj upotrebi taktičkog (slabijeg) nuklearnog oružja, biološkog ili hemijskog oružja, jer njegova vojska ozbiljno podbacuje (u Ukrajini)”, ocijenio je Biden.

Američki predsjednik smatra da bi Rusija mogla da posegne za manjim nuklearnim oružjem kad njenoj vojsci već ne ide tako sjajno s konvencionalnim naoružanjem u Ukrajini. Stručnjaci uglavnom vjeruju da Putin ne želi da stvarno upotrebi najubitačnije oružje, već da odvrati zapadne sile od dubljeg mešanja u rat u Ukrajini, prenosi BBC. Zahvaljujući oružju koje Amerika i NATO dostavljaju Kijevu, nije bilo ništa od brze i lake ruske pobjede u Ukrajini. Prema zapadnim shvatanjima, Putin želi da tome stane na put poigravajući se strahovima od nuklearnog rata. Kao jedan od najgorih scenarija ukrajinskog rata spominje se onaj u kojem bi se Amerika neposredno uključila u dešavanja u Ukrajini, posle čega bi dvije najveće nuklearne sile, SAD i Rusija, bile direktno sukobljene.

Nakon raspada SSSR-a, Kijev je pristao da sve sovjetsko nuklearno oružje na ukrajinskoj teritoriji preda Rusiji i tvrdi da nije pokušavao da nakon toga napravi sopstveno nuklearno naoružanje. Vlada u Kijevu odbacuje i navode Kremlja da Ukrajina u laboratorijama finansiranim zapadnim novcem razvija biološko i hemijsko oružje, koje treba da se upotrebi protiv Rusije.

Kirilov: Kijev može da koristi radioaktivne supstance iz Černobilja

Ukrajina ima motiv da upotrebi „prljavu bombu”, kao i naučne, tehničke i proizvodne mogućnosti da je napravi, izjavio je jučer načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

On kaže da bi režim u Kijevu mogao da koristi radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani u Černobilju da napravi „prljavu bombu”, prenijela je agencija Tas. „Ono što se može koristiti kao radioaktivna supstanca je uranijum oksid, koji je dio istrošenih gorivnih elemenata koji se čuvaju u skladištima istrošenog nuklearnog goriva i kupatilima nuklearnih elektrana. Osim toga, mogle bi da se koriste i radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u černobiljskoj elektrani”, kazao je Kirilov govoreći o opcijama Kijeva za pravljenje „prljave bombe”.

Također je upozorio da će ispuštanje radioaktivnosti iz nuklearne elektrane „Zaporožje” pogoditi skoro cijelu Evropu. „Prognoza radijacijske situacije, koju su pripremili naši stručnjaci, a kasnije potvrdile relevantne evropske istraživačke organizacije, pokazuje da će ispuštanje radioaktivnosti uticati na skoro cijelu Evropu”, kazao je Kirilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: