19 Aprila, 2024

Prijava

Zet milijardera, bogataš i zagovornik svjetske elite: Sunak je novi premijer Velike Britanije

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak (42), koji je danas izabran za novog lidera Konzervativne stranke, biće prvi britanski premijer azijskog porekla i najmlađi predsjednik vlade nakon više od dvije stotine godina.

Sunak je jedan od najbogatijih političara u Vestminsteru koga čekaju ogromni ekonomski izazovi sa kojima se suočava Velika Britanija, preneo je BBC.

On je bio drugoplasirani nakon Liz Tras na prethodnim izborima za liderstvo Konzervativne stranke i funkciju predsjednika vlade održanim prošlog mjeseca, a tokom izbornog procesa upozoravao je da će poreski planovi njegove rivalke naškoditi britanskoj privredi.

Međutim, nije uspeo da ubjedi članove partije da je on pravi čovjek za taj posao i izgubio je za 21.000 glasova razlike.

Sunakovi roditelji doselili su se u Veliku Britaniju iz istočne Afrike i oboje su indijskog porekla, javlja Tanjug.

Rođen u Sauthemptonu 1980. godine, privatno se školovao, a kasnije je studirao na Oksfordskom univerzitetu, a potom i na Stenfordu.

Više puta je govorio da bi „obrazovanje svjetske klase” trebalo da bude pravo po rođenju.

Sunak je u više navrata tokom posljednje kampanje za lidera stranke govorio i kako je pomagao svojoj majci, koja je vodila apoteku, vodeći knjige, platne spiskove i račune.

Bio je analitičar Goldman Saksa i partner hedž fonda, dok ga laburisti opisuju kao pripadnika ekstra bogate elite, koja ima malo veze da milionima Britanaca koji se bore da prežive zbog visokih cijena hrane i energenata.

Postao je poslanik 2015. godine i malo ko van Vestminstera je čuo za njega, ali je do februara 2020. godine već bio kancelar blagajne.

Vrlo brzo je morao da se uhvati u koštac sa pandemijom koronavirusa, potrošivši ogromne količine novca na pokušaje da održi privredu u životu tokom zaključavanja, što je pojačalo njegovu popularnost.

Međutim, brak sa kćerkom indijskog milijardera povećava brigu njegove stranke da je isuviše udaljen od običnih ljudi koji razmišljaju da li da potroše novac na hranu ili grejanje.

Njegova reputacija pretrpjela je veliki udarac posle kontroverze upravo vezane za njegovu suprugu, koja je priznala da ne plaća porez na zaradu u inostranstvu, da bi nedugo zatim bio novčano kažnjen zbog kršenja pravila karantina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: