19 Aprila, 2024

Prijava

Orbanovo „proročanstvo” da će EU završiti kao SSSR

Bili smo ovdje kad nas je napala prva osvajačka imperija i bićemo ovdje kada se i posljednja sruši, rekao je mađarski premijer, dok su u Budimpešti demonstranti istog dana tražili njegovu ostavku zbog visoke inflacije

Mađarski premijer nije samo u sve oštrijem sukobu s Briselom, koji prijeti da će Budimpešti uskratiti 7,5 milijardi evra pomoći ako ne sprovede očekivane reforme, već i u raskoraku sa svojim narodom. Dok je na 66. godišnjicu ustanka Mađarske protiv Sovjetskog Saveza Viktor Orban „prorokovao” da će se EU raspasti kao SSSR, nekoliko hiljada građana je u nedelju marširalo Budimpeštom tražeći njegovu ostavku.

Nekoliko sati pošto je Orban u nedelju obećao da će sačuvati privrednu stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za domaćinstva, okupljeni demonstranti su tražili veće plate za nastavnike i zaustavljanje galopirajuće inflacije noseći transparente na kojima je pisalo: „Orbane, gubi se!” i „Nema učitelja, nema budućnosti”.

Obiljeežavajući godišnjicu ustanka Mađarske protiv SSSR-a, Orban je poručio da će EU, koja je nastojala da obuzda nazadovanje demokratije u Mađarskoj, završiti kao Sovjetski Savez, koji se raspao prije više od tri decenije.

„Nemojmo se zamarati onima koji pucaju na Mađarsku iz sjenke ili sa briselskih visina. Oni će završiti tamo gdje i njihovi prethodnici”, izjavio je Orban u govoru pred odabranom grupom gostiju u gradu Zalaegersegu, u zapadnoj Mađarskoj, prekinuvši tradiciju održavanja govora u Budimpešti na godišnjicu ustanka.

Orbanovo obraćanje tokom nacionalnog praznika Mađarske došlo je u trenutku kada se njegova vlada suočava sa sve većim pritiskom zbog kontinuiranog talasa protesta mađarskih nastavnika i učenika. Govor je bio na tragu njegove najave da će održati referendum o evropskim sankcijama protiv Moskve, koje oštro kritikuje. U Budimpešti i širom zemlje već su postavljeni plakati s porukom: „Sankcije Brisela nas uništavaju.”

Orban, koji zagovara „neliberalnu demokratiju”, ni ovog puta se nije ustručavao da otvoreno proziva EU, uprkos prijetnji Evropske komisije da će mu uskratiti milijarde evra iz evropskih fondova ako ne sprovede antikorupcijske reforme i obezbjedi jačanje vladavine prava i demokratije. Evropski parlament je prošlog mjeseca na simboličnom glasanju proglasio da Mađarska više nije potpuna demokratija, već „hibridni režim izborne autokratije”.

„Bili smo ovdje kad nas je napala prva osvajačka imperija, a bićemo ovdje kad se i poslednja sruši”, rekao je Orban u nedelju, prenosi AP.

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske represije 1956, Orban, koji je u aprilu na izborima osvojio svoj četvrti uzastopni premijerski mandat, rekao je da će iduća godina predstavljati izazov, s obzirom na rat u susednoj Ukrajini.

„Rat je na našim vratima, finansijska kriza i usporavanje ekonomije u EU, invazija migranata s juga. Moramo se suočiti s mnogim problemima”, rekao je Orban.

Lider Fidesa je rekao kako je Mađarska još 1956. godine naučila da je u teškim vremenima potrebno zajedništvo: „Sačuvaćemo ekonomsku stabilnost, svako će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju i porodice neće biti prepuštene same sebi”, poručio je čelnik mađaske vlade.

Za razliku od Orbanovog patriotskog govora, demonstracije u Budimpešti su bile poslednje u nizu anivladinih protesta na kojima su građani poručili da ih je vlada ostavila na cjedilu zbog malih plata u situaciji kad je inflacija već dostigla 20 posto. Mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 evra, nezadovoljni su i zato zato što je u februaru donesen ukaz koji im ograničava pravo na štrajk.

Orban, koji se smatra najbližim saveznikom Kremlja u EU jer se protivi uvođenju sankcija Rusiji, odmah je dobio posrednu podršku iz Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Vašington podstakao pokret protiv mađarskog premijera Viktora Orbana, pošto SAD ne smatraju tu zemlju dovoljno poslušnom, prenosi portal „Sputnjik”.

„Sada se ispostavlja da je finansirana i opozicija u Budimpešti. Mađarski list ’Mađarska nacija’ objavio je istragu o finansiranju liberalno-lijeve koalicije protivnika Viktora Orbana od strane američke nevladine organizacije Akcija za demokratiju. Istražitelji i specijalne službe ispitaće sve okolnosti pokušaja stranog mješanja u politički život zemlje, ali je već sada očigledno da se račun približava milionima dolara”, rekla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: