8 Maja, 2024

Prijava

Mevlüt Çavuşoğlu: “Spremni smo ostvariti trilateralu između Turske, Srbije i BiH”

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković kazao je danas da je s turskim ministrom Mevlütom Çavuşoğluom razgovarao o situaciji u BiH te da su afirmirali stajalište o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Razgovarali smo i o situaciji u svijetu i regiji, suradnji u regiji koju Turska prepoznaje i u inicijativi ‘Otvoreni Balkan’. Razgovarali smo i o situaciji u BiH i afirmirali smo naše dosljedno stajalište o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanje Daytonskog sporazuma. Za Srbiju su jedino prihvatljiva rešenja koja dolaze putem dijaloga, uz suglasnost sva tri naroda u BiH”, kazao je Selaković.

Šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu kazao je kako je, razgovarajući o situaciji u BiH, istaknuo važnost uloge Srbije za stabilnost u cijeloj regiji.

“Imamo veliku želju i spremni smo ostvariti trilateralu između Turske, Srbije i BiH”,

Govoreći o ratu u Ukrajini, Çavuşoğlu je kazao da treba uložiti najveći napor da se zaustavi rat i uspostavi mir.

“Od velikog su značaja naši radovi koje ostvarujemo zajedno s Rusijom i Ukrajinom. Svi imamo veliku želju da se ovaj rat što prije završi jer utiče na cio svijet i veoma je važno da se završi”, kazao je Mevlüt Çavuşoğlu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: