7 Oktobra, 2022

Prijava

Moskva: Najmanje tri ukrajinske bio-laboratorije u Zaporožju

Postoje najmanje tri biološke laboratorije na teritoriji regionalnog urbanog centra Zaporožja koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i svi ovi objekti su dobro čuvani, upozorio je danas član glavnog veća vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je rekao da su u tim objektima ranije sprovedene mjere evakuacije tokom kojih su eksperti sa Zapada napustili grad.

„Znamo da se mjere evakuacije tamo sprovode od početka specijalne vojne operacije. Njihovo osoblje – građani nekih zapadnih zemalja, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, otišli su i odnijeli velike količine opreme. Obezbjeđenje nije povučeno”, rekao je Rogov za TAS, prenio je Tanjug..

U dokumentu u koji izvještač ruske agencje imao uvid stoji da su po naređenju kabineta Volodimira Zelenskog ljudi iz Glavnog arhiva ukrajinskog Mnistarstva odbrane hitno uništili personalne dosijee ukrajinskog istraživačkog i vojnog osoblja, kao i predstavnika američkih vojnih bioloških laboratorija.

U tom dokumentu piše da je Glavni vojni arhiv u skladu sa uputstvima dobijenim iz predsedničkog kabineta zadužen da hitno ukloni personalna dosijea vojnih lica, eksperata i drugih zaposlenih u ukrajinskom Centru za javno zdravlje, Institutu za kugu Mečnikov i Institutu Žitomirskog laboratorijskog centra za transport, koji su sarađivali i radili zajedno sa predstavnicima američkih vojnih bioloških laboratorija Metabiota i Batele.

Prethodno je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov upozorio da su tokom rata u Ukrajini ruske snage došle do dokaza koji potvrđuju da je po nalogu režima u Kijevu izvršeno „hitno čišćenje tragova vojno-biološkog programa, sprovođenog u Ukrajini koji finansira ministarstvo odbrane SAD”.

Prema riječima Konašenkova, osoblje ovih ukrajinskih laboratorija koje, kako tvrdi, vodi Pentagon potvrdili su da je 24. februara izdato naređenje za hitno odlaganje veoma opasnih patogena i to kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti