7 Oktobra, 2022

Prijava

Cijene nafte u padu, moguć prvi sedmični gubitak nakon pet sedmica

Cijene nafte su pale danas na azijskom trgovanju jer na tržištu vlada zabrinutost u pogledu potražnje nakon povećanja kamatnih stopa centralnih banaka ove nedelje, ali su nove američke sankcije Iranu ograničile pad.

Nafta Brent je pojeftinila za 74 centa ili za 0,6 posto, na 119,1 dolar po barelu, a američka laka nafta WTI je oslabila za 77 centi, također za 0,6 procenata na 116,7 dolara za barel.

Ukoliko cijene ostanu ovakve tokom dana, nafta Brent bi zabilježila prvi sedmični pad u posljednjih pet sedmica, a za WTI bi to bio prvi pad za osam sedmica.

„Podizanje kamatnih stopa centralnih banaka vrši pritisak na cijene nafte, uprkos tome što je postojeća ponuda ograničena”, kaže Tina Teng, analitičarka u kompaniji CMC Markets, prenosi Tanjug.

Pojedine centralne banke u Evropi su podigle u četvrtak referentne kamatne stope, neke od njih u iznosima koji su šokirali tržišta, i nagovijestile još veće troškove zaduživanja kako bi ukrotile usijanu inflaciju koja obezvređuje štednju i smanjuje profite preduzeća.

Na drugoj strani Atlantika, argentinska centralna banka je također povećala u četvrtak svoju ključnu kamatu najviše u poslednje tri godine, jer je inflacija u toj južnoameričkoj zemlji premašila 60 procenata, a dan ranije su i američke Federalne rezerve oštro podigle svoju kamatu za čak 75 baznih poena, najviše od 1994. godine.

U fokusu investitora je i ograničena tržišna ponuda nafte, pošto je Amerika objavila nove sankcije Iranu.

Naime, Vašington je jučer uveo sankcije kompanijama iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana koje pomažu izvoz iranskih petrohemijskih proizvoda, kako bi pojačao pritisak na Teheran za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti