27 Aprila, 2024

Prijava

Delić i Šeldon o reformi Fonda PiO/MiO

Federalni ministar rada u socijalne politike Adnan Delić sastao se sa Kristoferom Šeldonom, šefom Ureda Svjetske banke (SB) u BiH, s kojim je preliminarno dogovorena saradnja na reformi Penzijsko-invalidskog fonda Federacije BiH.

Kako je saopćeno iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike, ministar Delić je sa šefom Svjetske banke razgovarao o podršci Svjetske banke u izmjenama Zakona o organizaciji PiO/MiO fonda, što će omogućiti i pokretanje neophodne reforme ovog fonda.

– Reforma Fonda PiO/MiO neophodna je u svim segmentima njegove organizacije i poslovanja i ove godine krenut ćemo u izmjene Zakona o organizaciji Fonda PiO kako bi omogućili tu reformu. Svjetska banka će, kao naš partner, osim podrške u izradi Zakona, raditi i na dijagnostici stanja u Fondu, kao i funkcionalnu analizu koja će nam pokazati sve slabosti i preporuke za njihovo otklanjanje i usklađivanje rada Fonda sa standardima digitalnog stoljeća – najavio je ministar Delić.

Reforma organizacije Fonda projekat je koji bi trebao biti završen u narednih pet godina, ukoliko se pokaže da FBiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu, navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: