27 Aprila, 2024

Prijava

Ultramaratonci i ove godine odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, iz Ovčare kreću 6. jula

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizuje i ove godine ultramaraton Vukovar-Srebrenica u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ultramaratonci će krenuti 6. jula iz Ovčare, odakle će do Potočara, u pet etapa, preći dionicu dužine 227 kilometara. Cijelu dionicu trčat će četiri ultramaratonca Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Mirsad Softić.

Voditelj 12. ultramaratona Vukovar-Srebrenica Ekrem Bećirović kazao je Feni da je ove godine novina u ultramaratonu da imaju medicinsku pratnju od Vukovara do Srebrenice.

– Prvi put profesor Mirsad Softić učestvuje u ultramaratonu Vukovar – Srebrenica. Trkačima s Ovčare pridružit će se na dionici Vukovar-Vinkovci i puno trkača iz Osijeka i motoristi iz Gunje. Na prvoj ruti očekujemo deset trkača – kazao je Bećirović.

Cilj ultramaratona je, kako je naglasio, da se pošalje poruka da rata nikad ne bude i da se više nikada, nikome i nigdje ne desi i ne ponovi genocid u Srebrenici.

– Maraton mira posvećen je svim nevino stradalim u prethodnom ratu, a posebno žrtvama Vukovara i Srebrenice. Naša borba za pravdu i istinu je nešto što nikad neće završiti i ovaj ultramaraton smo usmjerili u tom pravcu – podvlači Bećirović.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića te gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

– Zahvaljujući njima mi uspjevamo da organiziramo ultramaraton. Ultramataron je organiziran i uz podršku gradova prijatelja Vukovara, Vinkovaca, Brčkog, Janje, Zvornika i Srebrenice – istakao je Bećirović.

Dolazak učesnika ultramaratona u Potočare očekuje se 10. jula oko 12.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: