27 Aprila, 2024

Prijava

U Stocu održan edukativno-zabavni kamp za mlade ‘5 dana bez ekrana’

Narodna biblioteka Mostar u saradnji s Udruženjem mladih NEOS i Nastavničkim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić“ uspješno je realizovala prvi kamp “5 dana bez ekrana“, koji je održan u Stocu i u kojem je učestvovalo 15 osnovnoškolaca iz Mostara koji su 5 dana ostavili svoje telefone kod kuće.

Naime, Narodna biblioteka Mostar pokrenula je projekt “5 dana bez ekrana” koji targetira mlade koji prekomjerno koriste ekrane a prvenstveno mobilne telefone i računarske igrice koje negativno utječu na psihofizički razvoj.

“Interesovanje za kamp je veliko, zaprimili više od stotinu prijava, već naredne sedmice krećemo s drugom grupom”, istakli su organizatori.

Kamp se održao u Stocu gdje su učesnici boravili, sticali znanja, vještine i takmičili se u sportskom izazovu. Učesnici su jedan dan proveli u Neumu te iskoristili vrijeme za kupanje i zabavu.

Organizatori ističu kako je potreba za ovakvim projektima evidentna, naročito kada se  pogledaju istraživanja koja govore da mladi u prosjeku provode 5 sati dnevno uz ekrane a kod nekih je vrijeme provedeno za ekranima i mnogo duže.

Povratne informacije koje su mladi podijelili s organizatorima su ohrabrujuće. Istakli su da je moguće da provode vrijeme bez ekrana i da se osjećaju mnogo odmornije i produktivnije te da uživaju provodeći vrijeme u druženju i zabavi sa svojim vršnjacima. Neki su dodali i da su im ovo bilo 5 najboljih dana u životu.

Program projekta kreiran je u saradnji s profesorima Nastavničkog fakulteta UNMO koji su vodili stručne edukativne radionice s mladima i roditeljima na posljednjoj radionici koja se održana u Mostaru.

Projekt će biti nastavljen danas, kada počinje druga grupa, najavili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: