26 Maja, 2024

Prijava

Pijemo domaću, našu, bosansku i tursku ali kako se ona zapravo pravi?

Bosanski i Turska ili domaća kafa jedna je od najpopularnijih na našim prostorima.

Većina nas dan počinje sa kafom i dok je jedni piju na prazan stomak, drugi vole da svoju šoljicu kafe popiju nakon doručka ili uz kašičicu meda.
Svi, bez izuzetka, imaju svoju tehniku spremanja kafe.
Prava turska kafa se sprema na ovaj način:
– Prvo naspite vodu u šoljicu iz koje ćete da pijete kafu i tako izmjerite količinu tečnosti.
– Vodu stavite u džezvu.
– Potom stavite u džezvu i jednu kašičicu šećera, ali ne mješate ništa.
– Zatim dodate jednu kašičicu kafe – isto ne mješate ništa.
– Zatim stavite džezvu na ringlu i tek kada voda počne da se zagrijava, lagano promješajte kafu.
– Sačekajte da kafa počne da vri, a potom je sklonite sa ringle.
– Ne miješajte kafu, samo je sipajte u šoljicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: