27 Aprila, 2024

Prijava

Meso i jaja nisu na listi: Ovo su namirnice koje mogu izazvati opasnu bakterijsku kontaminaciju

Ukoliko su vaše prve asocijacije na trovanje hranom namirnice poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda, iznenadićete se ovim istraživanjem. Nova studija Consumer Reportsa otkrila je zbog kojih namirnica bi trebalo da budete oprezniji.

Naime, Consumer Reports pratio je povlačenja i izbijanja široko konzumirane hrane između 2017. i 2022. godine, fokusirajući se na takozvanu bakterijsku kontaminaciju.

Tako su otkrili da je lisnato povrće odgovorno za najveći broj smrtnih slučajeva. Prema njihovim zapažanjima, u razdoblju od 2017. do 2022. godine, lisnato povrće uzrokovalo je 614 bolesti. Kao najvjerovatniji uzrok povlačenja lisnatog povrća je kontaminacija Ešerihijom koli i listerijom.

Potvrdili su da je voda koja se koristila za navodnjavanje polja kontaminirana stajskim đubrivom. Zbog toga lisnato povrće može biti kontaminirano salmonelom ili listerijom u pogonima za preradu hrane.

Consumer Reports pored lisnatog povrća navodi još listu namirnica s kojima bi ljudi trebali biti na oprezu, a to su: sir, suhomesnati proizvodi, mlevena junetina, luk, piletina, papaja, breskve, dinje i brašno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: