27 Februara, 2024

Prijava

Meksiko ne želi genetski modifikovani kukuruz iz Amerike čak ni kao životinjsku hranu

Vlada SAD je eskalirala svoj trgovinski spor oko predloženih meksičkih ograničenja na genetski modifikovani kukuruz.

Zatražili su formalne konsultacije sa Meksikom o tom pitanju, prenosi AP.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je pozvala Meksiko na konsultacije o predloženim pravilima kojima bi se zabranio genetski modifikovan kukuruz za ljudsku ishranu.

U Meksiku najavljuju da bi ga mogli zabraniti i za stočnu hranu.

Kancelarija trgovinskog predstavnika saopštila je da bi zabrana mogla “ugroziti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima”.

Meksiko je vodeći uvoznik američkog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana.

Ovaj kukuruz koristi za ishranu stoke, svinja i kokoški, a Meksiko tvrdi da genetski modifikovan kukuruz može imati štetne zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali nije iznio dokaze o tome, navodi AP.

Ako se problem ne riješi u konsultacijama, to bi moglo dovesti do panela za rješavanje sporova ili trgovinskih sankcija prema Sporazumu o slobodnoj trgovini SAD-Meksiko-Kanada, poznatom kao USMCA.

“Sjedinjene Države su u više navrata izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog meksičke biotehnološke politike i važnosti usvajanja naučno zasnovanog pristupa koji je u skladu sa obavezama USMCA”, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj u saopštenju.

“Politika Meksika prijeti da poremeti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima i uguši inovacije neophodne za suočavanje sa klimatskom krizom i izazovima bezbjednosti hrane ako se problem ne riješi”, navodi se u saopštenju.

Meksičko odjeljenje za privredu je u saopštenju naglasilo da to pitanje još nije trgovinski spor, iako su konsultacije prvi korak u tom procesu, i izrazilo uvjerenje da bi to moglo biti rešeno.

U februaru, meksičko odjeljenje za privredu izdalo je nova pravila koja su odredila datum za zamjenu uvoza GM kukuruza za životinje.

Određene količine uvezenog kukuruza se, kako dodaje AP, također melju u brašno za upotrebu u kukuruznom čipsu ili drugim grickalicama.

Pojedini američki uzgajivači brinu da bi zabrana GM kukuruza za životinje mogla da se dogodi već 2024. ili 2025. godine.

Američki farmeri su zabrinuti zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta za američki kukuruz.

Meksiko već godinama uvozi GM kukuruz za životinje iz SAD, kupujući količine u vrijednosti od oko tri milijarde dolara godišnje.

Nova pravila podrazumijevaju da će meksičke vlasti sprovesti “postepenu zamjenu” GM stočne hrane i mlevenog kukuruza, ne precizirajući datum kada će se to dogoditi.

Također napominju da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka “sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: