23 Aprila, 2024

Prijava

Kineski ministar: “Rat u Ukrajini vodi nevidljiva ruka koja se zalaže za nastavak sukoba”

Čini se da ukrajinsku krizu vodi neka „nevidljiva ruka” koja se zalaže za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, izjavio je danas kineski ministar vanjskih poslova Ćin Gang.

„Nevidljiva ruka koristi ukrajinsku krizu u cilju određenih geopolitičkih agendi. Sukob, sankcije i pritisci neće riješiti problem. Proces mirovnih pregovora treba da počne što je prije moguće uz poštovanje legitimnih bezbjednosnih problema svih strana”, rekao je Ćin novinarima na marginama godišnjeg zasjedanja parlamenta u Pekingu, prenosi AP.

Kineski ministar je također saopštio da njegova zemlja nije isporučivala oružje ni jednoj strani u ukrajinskom sukobu, u trenutku kada američki zvaničnici govore o neodređenim „posljedicama” po Peking, ako pošalje pomoć u naoružanju Rusiji.

„Nismo u sukobu i ne obezbjeđujemo oružje ni jednoj strani. Dakle, na osnovu čega diskusija o krivici, sankcijama i prijetnjama Kini? Ovo je apsolutno neprihvatljivo”, naglasio je Ćin.

On je dodao da je politika Vašingtona prema Kini „potpuno odstupila od racionalnog i zdravog puta”, prenosi AP.

„Ako SAD ne pritisnu kočnicu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može spriječiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije”, rekao je kineski ministar.

Ćin je dodao da je „takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovječanstva”.

Nakon što je kratko služio kao ambasador u Vašingtonu, Ćin je krajem decembra imenovan za ministra spoljnih poslova, što je niža funkcija od one koju vrši direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Vang Ji, navodi AP.

On je na konferenciji za štampu ponovio kritike na račun nedavnog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad istočne obale Sjedinjenih država, i saopštio da je ta incident „uzrokovan višom silom” i da je Vašington „pretjerano reagovao, zloupotrijebio silu i dramatizovao situaciju, stvarajući diplomatsku krizu koja se mogla izbjeći”.

U dijelu obraćanja koje se odnosi na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom, Ćin je ovo pitanje nazvao prvom crvenom linijom koja se ne smije preći u odnosima Amerike i Kine, navodi AP, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: