19 Aprila, 2024

Prijava

Turska opozicija izabrala Kemala Kilicdaroglua kao suparnika Erdoganu na predstojećim izborima

 Lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu pojavio se u ponedjeljak kao glavni protivnik predsjedniku Tayyipu Erdoganu na značajnim izborima koji se očekuju 14. maja, nakon što ga je šestostranačka alijansa izabrala, kao što se očekivalo, za svog predsjedničkog kandidata.

Kilicdaroglu, 74, šef druge po veličini stranke (CHP) u zemlji, ima za cilj da izađe iz Erdoganove sjene i smijeni predsjednika nakon dvije decenije vladavine koja je transformisala zemlju članicu NATO-a i glavnu tržišnu ekonomiju u nastajanju, javlja Reuters.

Ankete pokazuju da će predsjednički i parlamentarni izbori za dva mjeseca biti tijesna utrka, s tim da će opozicioni blok biti malo ispred vladajućeg saveza, navodi Reuters.

Blok je obećao da će preokrenuti mnoge Erdoganove politike o ekonomiji, građanskim pravima i vanjskim poslovima u, kako mnogi vide, izborima s najvećim posljedicama u 100-godišnjoj historiji republike.

Bivši državni službenik Kilicdaroglu mogao bi iskoristiti godine ekonomske krize i rastuće inflacije, kao i prošlomjesečni razorni zemljotresi na jugu u kojima je poginulo više od 46.000 ljudi, donijeli su kritike na odgovor države.

Ipak, neki sumnjaju da žestoki bivši ekonomista koji se popeo u redove kao borac protiv korupcije može pobijediti Erdogana, turskog lidera s najdužim stažom čija je harizma u kampanji pomogla da se ostvari više od deset izbornih pobjeda.

Birači će odlučiti ne samo ko će voditi Tursku, već i kako se njome upravlja, kuda ide njena ekonomija i kakvu ulogu može imati u ublažavanju sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: