29 Marta, 2024

Prijava

Hercegovci za Siriju i Tursku prikupili 84.000 KM

Regionalni odbor “Merhameta” Mostar uspješno je realizirao akciju prikupljanja novčanih sredstava za Tursku i Siriju u suradnji s obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, koje su prikupile ukupno 65.765,45 maraka.

Prikupljanje novčanih sredstava provedeno je uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, a akciju je podržalo četrnaest osnovnih, četiri srednje škole i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Narodno pozorište Mostar, Centar za edukaciju CERIT, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i mnogobrojni građani svojim prilozima i uplatama na račun, također su podržali akciju u iznosu od 6.250 KM.

Pored toga, putem Merhametovih humanitarnih kasa u tržnim centrima prikupljeno je preko 12.000 KM.

U Mostaru  su se ovoj humanoj misiji pridružile osnovne škole “Omer Maksumić” Podvelež, Zalik, Blagaj, Drežnica, Vrapčići, Gnojnice, Bijelo Polje, IV i VI osnovna škola, zatim Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola, Mašinsko saobraćajna škola, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i Srednja ugostiteljsko turistička škola Mostar.

U Čitluku je akciju podržala OŠ fra Didaka Buntića, OŠ Čapljina, Prva i Druga osnovna škola Konjic i OŠ “Alija Isaković” iz Prozora.

Prikupljena sredstva bit će objedinjena s ukupnom sumom prikupljenih novčanih sredstava na razini Merhameta u BiH.

– Prezadovoljni smo odzivom obrazovnih ustanova kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i saradnji. Također, zahvaljujemo se Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i svim ostalim ustanovama, organizacijama i građanima koji su iskazali svoju solidarnost i podržali naša nastojanja da prikupimo što je moguće više sredstava kako bi zajednički pomogli u saniranju posljedica u područjima Turske i Sirije koje su pogođene zemljotresom – izjavio je Adnin Hasić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: