4 Maja, 2024

Prijava

Gerontokratija zavladala svijetom

Džozef Robinet Bajden rođen je 20. novembra 1942, Donald Džon Tramp je ugledao svijet 14. juna 1946, Vladimir Vladimirovič Putin 7. oktobra 1952, Si Đinping 1. juna 1953, predsjednik Brazila Luiz Inasio da Silva, poznatiji kao Lula 27. oktobra 1945. godine.  Predsjednik Belorusije Aleksandar Grigorjevič Lukašenko je rođen 30. avgusta 1954. indijski premijer Narendra Damodardas Modi  17. septembra 1950. Redžep Tajip Erdogan 26. februara 1954, predsjednik Iraka Abdul Latif Rašid -10. avgusta 1944…

Ovaj mali podsjetnik ukazuje da svetom vlada iskusna i dugovečna ekipa „trećeg doba“.

U Varšavi su fotoreporteri „uhvatili“ Džoa Bajdena, prvog čovjeka svetske sile, kako sluša govor poljskih zvaničnika zatvorenih očiju. I opet su krenule šale o „popodnevnoj dremki“ ovog 80-godišnjaka koji se sprema da osvoji još jedan predsednički mandat. Taman se to okončalo a on je ponovo pao ulazeći u predsednički avion.

Nedavno je ocenjivano njegovo zdravstveno stanje, dobio je prolaznu ocjenu, a mnogi su to okarakterisali kao „namještaljku“, redajući sve njegove gafove, padove, rukovanja, posrtanja i nesnalaženja u mnogim situacijama.

SAD nikada u svojoj istoriji nisu imale tako stare političke vođe kao sada, a u zemlji raste potreba za novom generacijom političara koji neće toliko odudarati od puno mlađe američke javnosti, piše britanski Gardijan.

„Amerika nije prošla svoj zenit, ali naši političari jesu”, rekla je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (51) na predizbornom skupu u Čarlstonu, na početku svoje kampanje za predsedničku kandidaturu na izborima 2024. godine.

Rekla je da je potrebno da na scenu stupi „nova generacija” lidera i da će se zalagati za „obaveznu provjeru mentalnih sposobnosti političara starijih od 75 godina”.

Don Lemon, voditelj CNN-a biće vraćen na posao tek pošto prođe obuku zbog komentara o godinama na račun predsjedničke kandidatkinje Hejli. Lemon je skinut s programa jer je tokom diskusije o starosti političara u jutarnjem programu, rekao da 51-godišnja Niki Hejli „nije u najboljim godinama”. Prema njegovom mišljenju, žena u najboljim godinama je ona u 20-im, 30-im, a možda i 40-im. Šta bi rekao za ostale, starije od Hejli, može samo da se nagađa.

Gardijan podsjeća da američki predsjednik Bajden ima 80 godina, a da će republikanski čelnik Senata Majk Mek Konel ovih dana da napuni 81 godinu.

Leni Čen, saradnik analitičke grupe univerziteta Stanford, smatra da je Hejli rekla ono što mnogi misle, ali se možda boje otvoreno da kažu – da je potrebno okrenuti novu stranicu i pronaći novu generaciju lidera.

Gardijan piše da se gerontokratija polako uvukla u Vašington i podsjeća da je Bajden izabran u Senat još 1972. godine, a na političkoj sceni je već pola vijeka. Izraz gerontokratija ni ne mora da se pojašnjava.

One je na nedavno održanoj komemoraciji u Bijeloj kući ugostio Bila Klintona, koji je bio predsjednik prije 30 godina, ali je četiri godine mlađi od Bidena, navodi britanski list.

I o Vladimiru Putinu, lideru druge svjetske sile, raspravlja se koliko je zdrav, da li i od čega boluje, a on je „tek napunio 70 i zagazio u osmu deceniju života“.

I ostali vremešni svjetski lideri su na „tapetu“, kritičari im često potežu količinu godina kao bitan faktor u radu i odlučivanju.

Ukoliko pretpostavimo da se proces starenja usporava, vrlo je vjerovatno da će starije generacije nastaviti da učestvuju i odlučuju kao aktivni članovi društva. S obzirom na činjenicu da se starije osobe uglavnom nalaze na pozicijama moći i uticaja, malo je vjerovatno da će lako pristati da budu penzionisani, pošto bi im to „ugrožavalo njihova ljudska prava“. Ali, mnogi su saglasni u jednom – gerontokratija vlada svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: