23 Aprila, 2024

Prijava

U BiH ih jedemo sa užitkom, a u Americi su ove namirnice zabranjene

Dok su neke sasvim uobičajene namirnice lako dostupne u našoj zemlji i u većem djelu svijeta, u Americi su zabranjene.

Neke od njih ne samo da ne možete kupiti u američkim prodavnicama, već će vam biti i oduzete na aerodromu ako s njima pokušate da uđete u zemlju.

Kinder jaja

Taj djeci omiljeni slatkiš izmišljen je u Italiji 1972. godine. Riječ je o čokoladi u obliku jajeta unutar kojeg se nalazi plastična kutijica s igračkom. Iako je ovaj slatkiš popularan u većini zemalja, uključujući i BiH, otkako se pojavio na tržištu, zakonom je zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Pun kufer.

Američka vlada zabranila je Kinder jaja upravo zbog igračke u plastičnoj kutiji, koju vidi kao potencijalnu opasnost za malu djecu, koja je mogu progutati i ugušiti se. Ne samo da se Kinder jaje ne može kupiti u američkim prodavnicama već će vam biti i oduzeto na aerodromu ako s njim pokušate ući u zemlju.

Konjsko meso

Istraživanja su pokazala da je konjsko meso izuzetno zdravo – bogato je proteinima i gvožđem, a ima nizak procenat masnoća. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije nelegalno jesti konjsko meso, nezakonito je prodati konja za ishranu ljudi.

Neke države poput Teksasa izričito zabranjuju prodaju ili klanje konja koji su namenjeni ljudskoj ishrani. Do zabrane je došlo zbog nekontrolisanog davanja opasnih lekova konjima prije klanja u SAD zbog čega mogu biti opasni i za zdravlje ljudi.

Guščija jetra

Foie gras ili pašteta od guščije jetre dobro je poznati specijalitet francuske kuhinje u kojem se uživa i u Srbiji. No njena je proizvodnja i prodaja u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država, poput Njujorka i Kalifornije, zakonom zabranjena.

Do zabrane je došlo zbog nasilnog načina hranjenja guski. Mlade guske se natrpavaju hranom, najčešće kukuruzom, dok im jetra ne nabubri i do osam puta više od prirodne veličine. Nabubrena jetra potom se koristi za pripremu ove paštete.

Izvor: Pun kufer

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: