26 Aprila, 2024

Prijava

Damir Marjanović: “Lažne akademske elite su najveći rušitelji ove zemlje!”

Delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Damir Marjanović oglasio se vezano za akciju SIPE o kojoj su jučer mediji izvještavali, a vezano za lažne diplome.

Marjanović je ispred političkog pokreta “Za nove generacije” upozorio da se nastavlja proces uništavanja novih generacija kriminalom u oblasti visokog obrazovanja.

Dok sedmice i mjeseci prolaze u procesu uspostavljanja vlasti, političkim spinovima i nadmudrivanjima, nepostojanje sistema, urušeni dignitet obrazovanja i proces uništavanja novih generacija korupcijskim skandalima i kriminalom u oblasti visokoga obrazovanja se nastavlja.

Najstrože osude i kazne za ove buduće političare, doktore, sudije, inžinjere bez znanja, koji će nas sutra liječiti, suditi ili graditi zgrade u kojima živimo i, nažalost, sjediti u ministarskim ili zastupničkim foteljama – su preblage za ono što uistinu zaslužuju“, oštar je Marjanović.

Dodaje da nije iznenađen medijskim natpisima o lažnim fakultetskim diplomama.

Jučerašnji medijski natpisi glede kriminalnog izdavanja nelegalno stečenih fakultetskih diploma, nažalost nisu nas iznenadili. Nažalost, osoba koja je kupila diplomu smatra se da je sposobna, a ona koja mu je prodala pohvali se statusom kontroverznog biznismena.

Zaboravlja se jednostavne činjenice da su oni koji kupuju diplome obični kriminalci i bijednici koji nisu sposobni da do nje dođu svojim trudom i znanjem, a drugi su još gora vrsta kriminalaca, lažne akademske elite i najvećih rušitelja ove zemlje koji su za malo novca spremni prodati ne samo svoj obraz, nego i prodati znanje koje ne postoji i koje ne znaju prenijeti na svoje studente kao ostali časni profesori“, dodaje Marjanović.

Sistem i zakoni koji su dozvolili, dodaje Marjanović, da ovakvi pojedinci rade uopće u okviru akademske zajednice su sramotni, a još poražavajuća je činjenica da navedene institucije čije su diplome lažno izdate su i zvanično akreditirane od strane Državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i razvoj kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Da postoji minimum političke odgovornosti sve odgovorne osobe ove agencije, ali i nadležnoga ministarstva bi podnijele ostavke, jer su dozvolile da ovakve institucije dobiju ‘državne certifikate kvalitete’“, kazao je Marjanović.

Ispred pokreta “Za nove generacije” je pozvao nadležno Ministarstvo civilnih poslova i novoformirano Vijeće ministara da hitno poduzme sve korake koji će urediti ovaj prostor djelovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: