21 Aprila, 2024

Prijava

Putin: Rusija iskreno željela mir, nama iza leđa spreman drugačiji scenario

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu riješi mirnim sredstvima, ali da je Zapad iza njenih leđa pripremao drugačiji scenario.

Rusija će korak po korak, dosljedno i pažljivo, rješavati zadatke koji su pred njom, izjavio je Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.

„Oni su počeli rat, mi koristimo sve i koristićemo da ga zaustavimo”, istakao je Putin.

Prema riječima Putina, Rusija je iskreno težila miru, a zalaganje Zapada za mir je bila lažno.

Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini, rekao je Putin. Prema njegovim riječima, ta metoda obmane primenjivana je i ranije i „tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…”

Prema riječima Putina, u vekovima kolonijalizma zapadne zemlje su navikle da im je sve dozvoljeno, prenosi Tanjug.

„U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbjednosnim garancijama NATO-u, ali smo bili odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svjetlo za agresiju. Prijetnja je rasla svakim danom”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija je bila iskreno otvorena za dijalog, Moskva smatra da je potreban princip nedjeljive bezbjednosti i predlagala je zapadnim partnerima da ta ideja bude razrađena.

Naglasio je da Rusija čvrsto brani svoje interese i svoju poziciju da u savremenom svetu nema podjele na „civilizovane” i ostale zemlje.

Ponovio je tvrdnju da Rusija ne ratuje sa narodom Ukrajine i da je narod Ukrajine talac kijevskog režima i Zapada, koji je, prema riječima Putin, „faktički okupirao tu zemlju”.

„Zapad koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon”, rekao je Putin u obraćanju naciji.

Ruski predsednik je izjavio da Zapad baš briga na kog igraju u borbi protiv Rusije i da „zato i koriste neonaciste, teroriste, makar i crnog đavola”.

„Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade. Milioni ljudi na Zapadu shvataju da ih vode u duhovnu katastrofu”, istakao je Putin.

Predsjednik Rusije je zahvalio svim rodovima Oružanih snaga Rusije, Ruske garde, borcima DNR, LNR na hrabrosti tokom „specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: