26 Aprila, 2024

Prijava

Pljačke i sukobi nakon zemljotresa

Komandant spasilačkog tima Hrvatske u Turskoj Siniša Badovinac kaže da su sve veći problemi sukobi lokalnog stanovništva, koje koriste i vatreno oružje, krađe, pljačke i intervencije vojske.

Badovinac je u telefonskom razgovoru za riječki „Novi list” rekao da je spasilačkim ekipa teško da rade bez pratnje policije ili vojske i dodao da je u blizni jednog od hrvatskih spasilačkih timova u subotu došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, bilo je, kaže, i pucnjave, pa se umiješala i vojska.

„ Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tokom potrage, a njihov komandir je povukao sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje”, kazao je Badovinac, inače komandir Državne interventne jedinice Civilne zaštite u Rijeci. Kaže da je u gradu baš sve opljačkano, apoteke, benzinske pumpe, trgovine. Stanovništvu se, kako je objasnio, zalihe vode, hrane, odeće ostavljaju na ulicama svakih 100-tanak metara kako bi mogli da ih uzmu.

List piše da hrvatski tim spasilaca na terenu je potpuno opremljen za deset dana. Hrvatski tim broji 41 osobu, sedam je timova sa psima tragačima, a prema Hrvatskoj bi mogli krenuti do ponedeljka. Nažalost, potrebe za potragama skoro više i nema, piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: