22 Maja, 2024

Prijava

Konzul Mihailović: Dosad iz ruševina u Turskoj spašeno oko 8.000 ljudi

Iz ruševina na području pogođenom katastrofalnim zemljotresom u Turskoj dosad je spašeno više od 8.000 ljudi, kazao je za Fenu konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu Siniša Mihailović.

Od jučer stižu i spasioci iz Bosne i Hercegovine, jedan tim je stigao iz Republike Srpske, u međuvremenu i prva grupa iz Federacije BiH. Dočekani su oduševljeno na aerodromima jer tamošnjim ljudima ostaje zabilježeno negdje u svijesti da i ‘mala Bosna i Hercegovina pomaže velikoj Turskoj’, ističe konzul.

Spasilački timovi i humanitarna pomoć pritiže s mnogih strana svijeta, iz zemalja Evropske unije došlo je oko 1.200 spasilaca.

Potraga za nestalima je nastavljena, brojke o poginulima su stravične i stalno se mijenjaju. Prema podacima od jutros, samo u Turskoj je više od 7.100 mrtvih, naglašava Mihailović.

Prema njegovim riječima, u Siriji je stanje također teško mada je teže pribaviti stvarne pokazatelje jer dio područja pogođenog zemljotresom kontrolišu Vladine, a dio pobunjeničke snage.

Putem humanitarnog broja otvorenog u Bosni i Hercegovini, dosad je za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji prikupljeno oko 500.000 KM, rekao je bosanskohercegovački konzul u Istanbulu.

Na pogođenom području tlo se i dalje trese, ali su udari dosta slabiji od prvobitnih.

Katastrofalni zemljotres pogodio je šire područje tursko-sirijske granice u ponedjeljak rano ujutro, a kasnije tokom dana uslijedio još jedan gotovo iste jačine.

Od tada neprestano stižu podaci o velikom broju ljudskih žrtava i materijalnim razaranjima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: