Mart 26, 2023

Prijava

Пола вијека од посљедњег човјековог корака на Мјесецу

Сви знамо ко је први крочио на Мјесец, али да ли знамо ко је посљедњи, за сада, то урадио?

Аполо 17 је последња мисија из истоименог програма, уједно и последња која је послала људе на Мјесец.

Јуџин Сернан, Роналд Еванс и Харисон Шмит били су дио те посаде која је са Земље испаљена 7. децембра 1972. године. На Земљин једини природни сателит су пристигли четири дана доцније. Имали су три излазака. Посљедњи провод по Мјесецу почео је 13. децембра у 23.25 по средњоевропском времену.

Сернан и Шмит у свом последњем крузирању ровером по Мјесецу су прикупили последње узорке и извршили су последња мјерења пред полазак на Земљу. Њихови узорци једни били су једни од кључних доказа научницима широм света за утврђивање старости јединог Земљиног сателита.

Командант мисије Јуџин Сернан, ушао је након Шмита у лунарни модул поставши и, дан-данас, оставши последњи човјек на Мјесецу.

Екипа је 19. децембра у 20.54 по средњоевропском времену слетјела у јужни дио Пацифика гдје их је сачекао носач авиона Тајкондерога.

И након 50 година нико није успео да изведе тај подвиг. То је један од аргумената теоретичара завјере који покушавају да докажу да су свих шест Аполо мисија које су дошле до Мјесеца – у ствари лажна. Распон критичара је широк, од равноземљаша којима не одговара композитна Аполова фотографија „Плави кликер” на којој се види сфероидна Земља, до теоретичара завјере који мисле да је Месец холограм и сл.

Наса је објавила да планира послати људе на тло Месеца најраније 2025. године у оквиру програма Артемис који је први лет, без људске посаде, обавио 16. новембра 2022. године

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti