29 Marta, 2024

Prijava

Potpredsjednica Europskog parlamenta i dalje u centru afere: Zaplijenjeni pokloni, telefoni i torbe sa 600.000 eura

Uz Evu Kaili, u čijoj kući su pronađene vreće pune novca, uhapšeno još troje osumnjičenih, a zapljenjeno oko 600.000 eura. – Spekuliše se da je podmićena da bi lobirala u interesu Katara Eve Kaili se odrekli EP i PASOK, grčke vlasti joj zamrzle imovinu

Od kada je poput bombe odjeknula vijest da katarski skupocjeni pokloni i novac „podmazuju” briselske zvaničnike, čak su i višegodišnje tvrdnje da je ova zalivska država podmitila funkcionere Fife da bi postala domaćin Mundijala, pale u drugi plan. Hapšenje četvoro osumnjičenih za korupciju, među kojima je i potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, ukazuje da i usred prijestonice Evrope, koja toliko drugima ukazuje na nužnost suzbijanja korupcije, ima podmićivanja.

Belgijsko savezno tužilaštvo zadržalo je u pritvoru briselske zvaničnike, a policija je u 16 racija zaplijnila telefone, kompjutere i oko 600.000 eura. Riječ je o najvećem skandalu koji je poslednjih godina potresao institucije Evropske unije. Mediji javljaju da je „jedna zalivska država” podmićivala ove ljude kako bi u Evropskom parlamentu radili u njenom interesu, kao i da je ta država, kako navodno saznaju iz pouzdanih iz

Grkinja Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednica EP nije mogla da iskoristi parlamentarni imunitet jer je, kako pišu mediji, uhvaćena na dijelu u petak uveče. Uhapšena je u svojoj kući u kojoj su zaplenjene kese pune novca.

Evropski parlament oduzeo joj je sve dužnosti, među kojima i zaduženje da ona ovu instituciju predstavlja na Bliskom istoku. Odmah je isključena iz grčke socijalističke partije PASOK, kao i iz evroposlaničkog kluba socijaldemokrata. Grčke vlasti su juče ovoj Solunki zamrzle svu imovinu, a iz uprave za borbu protiv pranja novca kažu da se ova mjera odnosi i na njene rođake i uključuje sefove, bankovne račune i svu ostalu imovinu.

U akciji je uhapšen i njen suprug, Italijan Frančesko Đorđi, inače osnivač nevladine organizacije „Fajt impuniti” koja se bori protiv korupcije. Iza rešetaka je i predsjednik ove nevladine organizacije, a nekadašnji socijaldemokratski poslanik u EP, Pjer Antonio Panzeri. On je, navodi zapadna štampa, kao čovjek s jakim vezama u Briselu lobirao u EP u korist Maroka i Katara. Mediji pišu i da se njegova porodica nalazi u kućnom pritvoru, a da se pretresaju kancelarije saradnika parlamenta iz nevladinog sektora. Slobode je lišen i generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini.

Skandal je produbljen i činjenicom da su donedavno članovi odbora nevladine organizacije supruga Eve Kaili bili zvučna imena ljevičarske politike – bivši francuski premijer Bernar Kaznev, nekadašnji komesar EU za migracije Dimitris Avramopolus, bivša poslanica EP Sesilija Vikstrem, bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Dok Doha kategorički odbacuje optužbe da je, s namjerom da utiče na odluke Evropskog parlamenta, novcem i poklonima punila džepove briselskih zvaničnika, mediji podsjećaju da je Kaili krajem novembra vatrenim govorom uzdizala Katar. Svjetsko prvenstvo u fudbalu nazvala je dokazom da sportska diplomatija može da donese istorijsku promjenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svijet.

Tvrdila je da se u Kataru uzorno sprovode radnička prava, iako je ova zemlja prozivana zbog teških neki bi rekli i robovlasničkih radnih uslova. Pisalo se o tome da strani radnici iz siromašnih zemalja ginu na izgradnji stadiona za fudbalsko svetsko prvenstvo. Eva Kaili je poslanica u EP od 2014, a proslavila se kao voditeljica vijesti privatne grčke televizije Mega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: