20 Aprila, 2024

Prijava

Vijeće Evropske unije podržalo kandidatski status BiH

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja u kojem preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, uz potvrdu od strane Evropskog vijeća, uz razumijevanje da se navedeni koraci poduzimaju u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i osnovnih prava, navodi se u saopćenju Vijeća EU.

– Politika proširenja EU snažno je sidro za mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. Vijeće svojim zaključcima šalje snažnu poruku o svojoj posvećenosti proširenju EU. Posebno me raduje preporuka da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status i priznanje reformskih napora Ukrajine u ovako teškim vremenima – kazao je ministar za evropska pitanja Republike Češke Mikuláš Bek.

Zaključci ocjenjuju situaciju u svakom od kandidata i partnera za članstvo u Evropskoj uniji, postavljaju smjernice o reformskim prioritetima i potvrđuju opredijeljenost Vijeća za politiku proširenja EU.

U skladu s revidiranom metodologijom proširenja koju je Vijeće usvojilo 2020. godine, snažan fokus je stavljen na temeljne reforme u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, ekonomskog razvoja i konkurentnosti, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: