4 Decembra, 2023

Prijava

Napitak koji sprječava prehladu, pun željeza i bakra; Ublažava glavobolju

Supruga poznatog tenisera, Jelena Đoković je sa pratiocima podijelila koji joj je jedan od omiljenih zimskih napitaka, a u pitanju je čaj od kurkume.

Benefiti ovog napitka su brojni, a on je prije svega odličan za jačanje imuniteta i zaštitu od prehlade. Čaj od kurkume bogat je vitaminima, mineralima i drugim korisnim jedinjenjima, a tu su prije svega kurkumin, koji je snažan antioksidans, kao i mangan, gvožđe i bakar.

Ovaj čaj ima i antiinflamatorna svojstva, može smiriti upale i pomoći u liječenju i prevenciji hroničnih inflamatornih bolesti. Također smiruje i upalu grla i ima antibakterijska, antimikrobna i antivirusna svojstva.

Odličan je i za kožu, posebno za akne, a pored toga dobar je i za koncentraciju i za ublažavanje glavobolje.

Supruga najboljeg tenisera i direktorica Fondacije “Novak Đoković” svojevremeno je otkrila i da, pored čajeva, u svakodnevnoj rutini često konzumira smutije.

Novak i Jelena, naime, počinju dan mlakom vodom sa malo limunovog soka, a prvi obrok im je najčešće neki smuti. U ove kašaste sokove mogu se dodati različite zdrave namirnice – od sjemenki ili njihovih klica, pa do ljekovitih začina kao što su upravo kurkuma, ili đumbir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: