29 Marta, 2024

Prijava

Samo par grama ovog začina olakšava varenje i smiruje gorušicu: Na muškarce djeluje kao afrodizijak

U smišljanju novih i pomalo egzotičnih jela ili obogaćivanju onih tradicionalnih, u stvaranju toplog i mirisnog okruženja u vašem domu, ali i u zaštiti zdravlja – u svemu tome zimski začini biće vam dragocjeni saveznici. Jedan od njih je muškatni oraščić. Ovaj se začin dobija od sjemenki tropskog zimzelenog stabla muskatnog oraha koje raste u toplim predjelima Brazila, Indonezije i na Karibima.

U tropskim krajevima, odakle i potiče, muskatni oraščić je vrlo popularan dodatak slatkim jelima ili raznim začinskim mješavinama, poput garam masale, dok se u evropskim kuhinjama najčešće koristi u doba zimskih praznika, a on se često koristi i kao afrodizijak. Slatkast i mirisan, daje jelima posebnu toplinu koja je naročito dobrodošla u hladnim zimskim danima i prazničnoj atmosferi.

Osim za pripremu poslastica, u na šim se krajevima rado koristi i za začinjavanje slanih jela, naročito jela s krompirom, mesom, blitvom, spanaćem, kupusom i mrkvom, kao i krem supa (isprobajte ga u krem supi od tikve ili batata i nećete zažaliti). Neizostavan je začin u pripremi bešamel umaka, a oplemeniće i bilo koji umak na bazi pečuraka i sira dajući im punoću ukusa. Koristan savjet je da svježe naribani muskatni oraščić dodate pri samom kraju kuhanja jer mu previsoka temperatura slabi ukus.

Nutritivno bogat

Prhki kolačići i keksi u kojima često uživamo u hladnim mjesecima i prazničnim danima biće još aromatičniji i ukusniji ako im uz uobičajene zimske začine kao što su cimet i vanila dodate i muskatni oraščić. No, prstohvat muskatnog oraščića dodat u smjesu učiniti će posebnim i najobičnije palačinke. Osim što jela čini ukusnim, muskatni oraščić ih i nutritivno obogaćuje jer sadrži kalcijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor, folnu kiselinu, vitamin B1, itd, navodi Živim.hr.

Prehrambena vlakna

Uz to je izvor prehrambenih vlakana pa olakšava probavu i ublažava gorušicu. Ako niste znali, muskatni oraščić može vam pomoći i da lakše zaspite: samo dodajte prstohvat naribanog oraščića u šolju toplog mlijeka i popijte prij odlaska na spavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: