19 Marta, 2024

Prijava

Srbija igra vrlo mudro: Sa Azerbejdžanom osnovali vijeće za strateško partnerstvo u periodu najveće energetske krize na svijetu

Predsjednici Srbije i Azerbajdžana Aleksandar Vučić i Ilham Alijev danas su u Beogradu potpisali Memorandum o osnivanju vijeća za strateško partnerstvo dvije države.

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev naveo je da potpisani dokumenti predstavljaju pravnu osnovu za odnose dvije zemlje.

“Mi smo strateški partneri u pravom smislu te riječi s obzirom na to da uspješno surađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše suradnje”, rekao je Alijev.

“Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, mi smo razgovarali o energetici i nastavit ćemo te razgovore o prirodnom plinu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za suradnju”, rekao je predsjednik Azerbejdžana.

On je također kazao da Azerjbedžan ima bogate plinske resurse, koji igraju važnu ulogu u energetskoj sigurnosti mnogih zemalja.

“A naša uloga će rasti, a mi ćemo surađivati s prijateljskim zemljama na prvom mjestu, ne samo kad je riječ o energetici već u svim oblastima”, istaknuo je Alijev te dodao da su se Srbija i Azerbajdžan uvijek međusobno podržavali u međunarodnoj areni, prenose srpski mediji.

“Kao što je i predsjednik Vučić spomenuo teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja su uvijek uzajamno podržavani i to stajalište je jasano i ono se neće mijenjati ni ubuduće”, rekao je predsjednik Azerbajdžana.

Vučić je rekao da su prethodno imali odlične razgovore o raznim temama, uključujući i energetiku, naglasivši da dvije države imaju “mnogo zajedničkog”.

Naveo je da tu spada da obje “nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet” i međusobno se pomažu u međunarodnim forumima.

Također predstavnici dvaju vlada potpisali više drugih bilateralni sporazuma i memoranduma: o readmisiji, socijalnoj sigurnosti, promociji izvoza i investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: