28 Marta, 2024

Prijava

Belgijanci su prvi u EU koji će raditi četiri dana!

Radnici u Belgiji sada imaju pravo na četvorodnevnu sedmicu – ali oni koji to koriste neće raditi manje.

Uredba, koju je belgijska vlada izradila u februaru ove godine, stupila je na snagu ove nedelje. Međutim, belgijski radnici će i dalje da rade istu količinu sati tokom sedmice.

Time je Belgija prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zvanično uvela četvorodnevnu radnu sedmicu kao opciju za svoje radnike.
Belgijska četvorodnevna radna sedmica se razlikuje od većine ostalih četvorodnevnih radnih sedmica uvedenih u zemljama poput Velike Britanije i SAD. Svi zaposleni u Belgiji, bilo da rade u javnom ili privatnom sektoru, imati će izbor da rade devet i po sati dnevno tokom četiri dana, ili osam sati dnevno tokom pet dana.
To znači da će u suštini zadržati isti broj radnih sati, ali će imati slobodu da odluče da koriste duže radne dane samo četiri dana u sedmici. Premijer zemlje Aleksandar de Kru je najavio novi paket mjera za zapošljavanje u februaru, kada je rekao da se nada da će četvorodnevna radna sedmica učiniti rigidno belgijsko tržište rada malo fleksibilnijim.
Iza nas su dvije teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da ljudi i preduzeća budu jači”, rekao je on.
De Kru je također dodao da bi novi model trebalo da stvori dinamičniju ekonomiju.
Cilj je da se ljudima i kompanijama da više slobode za organizaciju svog vremena. Ako uporedite našu zemlju sa drugima, često ćete vidjeti da smo daleko manje dinamični“, istakao je.
Međutim, prema lokalnim medijima, poslodavci i zaposleni baš i ne pozdravljaju ovu novu opciju. Kompanije strahuju da bi nova “sažeta” radna sedmica mogla da donese organizacione probleme, dok sindikati strahuju da će to jednostavno značiti veće opterećenje za zaposlene u ostatku nedelje.
U Velikoj Britaniji sada se testira mogućnost četvorodnevne sedmice, gdje radnici rade 20  posto manje za istu platu. Oko 70 britanskih kompanija i više od 3.300 zaposlenih prijavilo se do sada za program, koji se završava krajem mjeseca. Slični programi su raspoređeni u Irskoj, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: