26 Aprila, 2024

Prijava

Požar na ekološkom Tesli ugašen sa 45.000 čiste i pitke vode, dok se požar na starim automobilima efikasno gasi sa samo 2000 litara vode

Požari baterija električnih vozila nisu česti kao požari klasičnih automobila, no kada se dogode vrlo ih je teško obuzdati. Automobil je u pravilu izgubljen, a vatrogasci se jedino mogu boriti da se požar ne proširi na ostale automobile i okolicu te da niko ne strada. Koliko su zapaljeni električni auti opasni ove su sedmice otkrili vatrogasci grada Morissa u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Kako bi obuzdali požar na zapaljenoj Tesli trebalo im je nekoliko sati i nevjerojatnih 45.000 litara vode.

Na sreću nitko nije ozlijeđen u požaru Teslinog modela S koji je izbio nakon što je automobil svojom podnicom udario u objekt na cesti. Odmah nakon udarca iz vozila je počeo izlaziti dim, a troje putnika i njihov pas odmah je napustilo automobil te su nazvali vatrogasce. Automobil je planuo nekoliko sekundi nakon toga i ubrzo ga je potpuno progutao požar.

Dva vatrogasna vozila brzo su stigla na mjesto nesreće no oko 15.000 litara vode u njima nije bilo ni približno da zaustave požar koji je i dalje divljao. Pozvana su dodatna vatrogasna vozila i da bi potpuno ugasili plamteću olupinu trebalo im je ukupno 45.000 litara vode i oko dva sata  borbe s vatrom. Za usporedbu: kako bi se ugasio požar na klasičnom automobilu vatrogascima u prosjeku treba oko 2000 litara vode.

Ovakav problem ne javlja se samo s Teslama nego sa svim drugim električnim automobilima. Litij-ionske baterije se lako mogu zapaliti ako su oštećene i takav požar izuzetno je teško ugasiti, čak i sa specijalnim pjenama koje se mogu koristiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: