26 Aprila, 2024

Prijava

Sjeverna Koreja nastavlja provocirati region, drugi dan zaredom ispalili interkontinentalnu raketa

Sjeverna Koreja je u petak lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u dva dana. Japanski premijer Fumio Kishida je ove akcije ocijenio neprihvatljivim.

Interkontinentalna raketa (ICBM) je lansirana oko 10:15 po lokalnom vremenu iz oblasti Sunan u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu, a letjela je oko 1.000 kilometara istočno, saopćio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS).

Kishida je rekao da je raketa vjerovatno pala u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana (EEZ), oko 210 kilometara zapadno od japanskog ostrva Oshima Oshima, prema japanskoj obalskoj straži, javlja CNN.

“Sjeverna Koreja nastavlja da provodi provokativne akcije, do sada neviđenom frekvencijom. Želim da ponovim da ne možemo prihvatiti takve radnje”, rekao je Kishida.

Japanska vlada će nastaviti prikupljati i analizirati informacije i pružati brza ažuriranja javnosti, rekao je on. Za sada nije bilo izvještaja o šteti na plovilima na moru.

Interkontinentalna balistička raketa je dostigla visinu od oko 6.100 kilometara pri 22 maha, ili 22 puta većoj brzini od zvuka, prema izvještaju JCS-u, koji je saopćio da detalje analiziraju obavještajne vlasti u Južnoj Koreji i SAD-u.

Nazivajući lansiranje “značajnom provokacijom i ozbiljnim činom prijetnje”, JCS je upozorio Sjevernu Koreju na kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i pozvao ih da obustave takve akcije.

Zračna baza Misawa izdala je uzbunu za sklonište nakon ispaljivanja projektila, rekao je pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Greg Hignite, direktor javnih poslova za američke snage Japana.

“Američka vojska još uvijek analizira putanju leta”, rekao je.

Lansiranje dolazi dan nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu kratkog dometa u vode kod istočne obale Korejskog poluotoka i izdao oštro upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama o “žešćem vojnom suprotstavljanju” njihovim čvršćim odbrambenim vezama s Južnom Korejom i Japan.

Ovo je drugo “sumnjivo probno lansiranje ICBM ovog mjeseca”. Agresivno ubrzanje testiranja oružja i retorika izazvali su uzbunu u regionu, a SAD, Južna Koreja i Japan odgovorili su lansiranjem projektila i zajedničkim vojnim vježbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: