1 Juna, 2023

Prijava

Maksić: Trump ostaje sila u američkoj politici

Odluka Donalda Trumpa o novoj kandidaturi za američkog predsjednika je dugo očekivana, budući da je mnogo puta u proteklih godinu i po sugerisao da će donijeti tu odluku, ali je ipak sačekao završetak kongresnih izbora prije nego što je ozvaniči – ocijenio je za Fenu profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch Adis Maksić.

Naveo je da je Trump odluku donio u trenutku kada je relativno skroman rezultat republikanaca na prošlosedmičnim izborima oslabio njegovu poziciju unutar same Republikanske stranke.

– To se posebno oslikava u činjenici da su kandidati koje je on izričito podržao i koji su širili njegove neosnovane tvrdnje o krađi na predsjedničkim izborima 2020. godine, mahom izgubili u svojim izbornim utrkama. S druge strane, uvjerljiv reizbor republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa kreirao je novi centar moći unutar Republikanske stranke, tako da možemo reći da se pojavio ozbiljan unutarstranački protukandidat dosada neprikosnovenom Trumpu – kazao je Maksić.

Smatra da mnogi republikanci sada vjeruju da na predsjedničkim izborima 2024. godine DeSantis ima veću šansu da pobijedi suparnika iz reda demokrata s obzirom da polarizacija i revolt protiv Trumpa motiviše mnoge Amerikance da izađu na izbore i glasaju za njegovog protukandidata, ko god to bio.

– Ipak, rekao bih da Trump ostaje ‘the man to beat’, odnosno favorit za republikansku nominaciju. DeSantis bi imao velike šanse u direktnom sučeljavanju, ali posto nominaciju dobija kandidat s relativnom većinom među čitavom grupom kandidata, tu moramo prednost dati onom koji ima najlojalniju bazu, a to je sigurno Trump – kazao je.

Njegovi lojalisti, pojasnio je, čine otprilike trećinu glasova, dok će se većina ostalih glasova razvodniti među više protukandidata.

– Dakle, Trump ostaje sila u američkoj politici, a šansa da će, nakon Gruvera Klivlenda, postati prvi predsjednik u više od 120 godina koji je izabran u dva ne-konsekutivna mandata, ostaje realna – poručio je Maksić.

Govoreći o činjenici da će republikanci, nakon minulih izbora uprkos slabijim rezultatima nego što su očekivani preuzeti Predstavnički dom u Kongresu, Maksić ocjenjuje da će to sasvim sigurno otežati predsjedniku Joe Bidenu da provedbe odluke koje je zamislio.

Očekuje da će republikanska većina u Donjem domu formirati komisije koje će osporavati ne samo posao koji radi Biden, već i njegov karakter, vršiti istrage o sumnjivim djelatnostima njegovog sina Huntera i nastojati da pronađu osnovu kako bi pokrenuli proces opoziva trenutnog predsjednika.

– S druge strane, možemo očekivati da će Biden provoditi svoje politike oslanjajući se više na Izvršne naredbe koje nemaju moć zakona, a koje zaobilaze Kongres – stav je Maksića.

Također podvlači da su demokrate zadržale kontrolu nad Senatom te da će dati Bidenu više manevarskog prostora u pregovorima sa Kongresom nego što se to očekivalo na osnovu predizbornih anketa koje su sugerisale da bi se mogao desiti “crveni val” republikanaca i preuzimanje oba doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti