27 Aprila, 2024

Prijava

Ji Ping: Kina je oduvijek graditelj svjetskog mira

Od Nanchang ustanka 1. avgusta 1927. do 1. avgusta ove godine, prošlo je 95 godina, tokom kojih je Kineska narodnooslobodilačka armija prerasla od male do velike, kao i od slabe do jake. Današnja kineska vojska postala je snažan stub za očuvanje suvereniteta, sigurnosti i razvoja države, te važna snaga za održavanje mira i razvoja u svijetu, ističe u autorskom tekstu u povodu obilježavanja 95. godišnjice osnivanja Kineske narodnooslobodilačke armije ambasador NR Kine u BiH, Ji Ping.

Posljednjih godina kineska vojska se pridržavala smjernice Xi Jinpingove misli o jačanju vojske, temeljito je implementirala vojnu strategiju za novu eru, ubrzala integrisani razvoj mehanizacije, informatizacije i inteligencije, te i kontinuirano poboljšavala svoju sposobnost rješavanja raznolikih prijetnja i obavljanja različitih zadataka. Time se kineska vojska kreće na novi put razvoja.

Od osnivanja Narodne Republike Kine, kineska vlada uvijek sprovodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku, uvijek sprovodi odbrambenu politiku nacionalne odbrane, te se drži puta mirnog razvoja. Dosad, Kina je jedina zemlja na svijetu koja je u svoj Ustav ugradila “pridržavanje puta mirnog razvoja”. Kina je ujedno i jedina od pet država s nuklearnim oružjem koja je obećala da neće biti prva koja će koristiti. Kina insistira na politici koordiniranog razvoja nacionalne odbrane i ekonomije, te razumno određuje obim potrošnje za odbranu. U posljednjih 30 godina, udio godišnje potrošnje za odbranu u BDP-u je manji od 2%, što je ne samo manje od najvećim zemljama svijeta, nego i niži od svjetskog prosjeka od 2,6%.

Historijski, kineski narod ima tradiciju pomaganja svijetu. Tokom posljednjih godina, Kina je u međunarodnoj zajednici doprinijela jačanju javne bezbjednosti alatima čuvanja mira, pratnje brodova, humanitarne pomoći, igrajući aktivnu ulogu u globalnoj areni. Od 1990. godine, kineska vojska je učestvovala u 29 mirovnih akcija UN-a, u kojima je učestvovalo više od 50.000 vojnika. Tako je Kina među stalnim članicama Vijeća sigurnosti izbila na prvo mjesto po brojnosti vojnika u UN-ovim misijama. Također, Kina je druga zemlja po doprinosu mirovnim akcijama UN-a. Trenutno, više od 2.400 kineskih vojnika izvodi mirovne misije širom svijeta, a više od 8.000 pripadnika mirovnih snaga u pripravnosti je spremno za akcije čuvanja svjetskog mira.

Sigurnost je prva briga raznih zemalja, a mir je zajednički glas svih naroda. Današnji svijet prolazi kroz duboke promjene neviđene tokom vijeka. Suočavamo se  s terorizmom, klimatskim promjenama, pandemijom kovid-19 i sa sve više globalnih problema i izazova. Teško je bilo kojoj zemlji ostati podalje od toga i biti sama. Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnosti za čovječanstvo je jedini način za rješavanje globalnih pitanja. Prije osam godina, predsjednik Xi Jinping je kreativno iznio cjelokupni koncept nacionalne bezbjednosti i stavio razvoj bezbjednosti u cijeli proces nacionalnog razvoja u oblastima. Xi je istaknuo da se „koordiniraju razvoj i sigurnost, otvaranje i sigurnost, tradicionalna i netradicionalna sigurnost, vlastita i zajednička sigurnost, čuvanje nacionalne sigurnosti i oblikovanje nacionalne sigurnosti”.

U aprilu ove godine, predsjednik Xi Jinping predložio je inicijativu o globalnoj sigurnosti. Posvećeni smo prakticiranju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive ideje o sigurnosti; dosljedno poštujemo suverenitete i teritorijalne integritete svih zemalja; dosljedno poštujemo ciljeve i principe Povelje UN-a; uvijek dajemo veliku pažnju racionalnim brigama svih zemalja kada je u pitanju sigurnost; odlučno se pridržavamo mirnog rješavanja nesuglasica i sporova među raznim državama putem dijaloga i konsultacije; odlučno se pridržavamo cjelokupnog planiranja i održavanju sigurnosti u tradicionalnim i netradicionalnim područjima.

Iako su Kinu i Bosna i Hercegovina geografski udaljene, dvije vojske aktivno su vršile razmjenu i saradnju u različitim oblastima na principima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, što je unaprijedilo međusobno razumijevanje i produbilo prijateljstvo. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH, bilateralni odnosi su se uz zajedničke napore nastavili dubinski razvijati, te odnosi između dvije vojske su također dostigli na novi nivo. Dvije vojske su razmijenile posjete visokih zvaničnika, uspostavile i unaprijedile mehanizam dijaloga i istraživanja među visokim oficirima, te dalje produbljivale saradnju u oblasti obuke kadrova. Kineska strana je u skladu sa svojim mogućnostima pružila pomoć u modernizaciji vojske BiH i u borbi protiv epidemije kovida. Kineska narodnooslobodilačka armija je u budućnosti spremna da nastavi razvijati prijateljsku razmjenu i praktičnu saradnju sa oružanim snagama BiH, te dati nove doprinose održivom i zdravom razvoju odnosa dviju zemalja.

“Biti prijateljski i dobronamjeran prema susjedima i harmonizirati sve narode”, dosljedan je način života u kineskoj civilizaciji, a također i element spoljne politike kojeg se dosljedno pridržavamo. U novom istorijskom periodu, Kina želi zajedno s BiH i svim drugim narodima iz cijelog svijeta da dalje jača međusobno povjerenje i saradnju u oblasti sigurnosti, te nastavi da bude graditelj svjetskog mira, doprinositelj globalnog razvoja, kao i branitelj međunarodnog poretka, navodi u svom tekstu ambasador NR Kine u BiH Ji Ping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: