5 Decembra, 2023

Prijava

Google Play Store je za 10. rođendan dobio novi logo

Play Store je zvanično napunio 10 godina, a Google je odlučio da ovaj jubilej ozvaniči i obilježi prigodnim događajem.

Pored novog logoa, koji će krasiti Google Play Store, od 25. jula kreće promocija koja će članove programa nagrađivati sa deset puta više Play Points za obavljene kupovine.

Google je Play Store objavio 2012. godine, kako bi objedinio sve svoje tadašnje prodavnice u jedinstvenu prodavnicu: Android Market (aplikacije), muzika, e-knjige i video. Korisnici su nakon toga mogli da kupe bilo šta što je Google nudio na jednom webu i preko velikog broja aplikacija.

Jubilej prodavnice stiže u periodu kada Play Store u velikoj meri evoluira. Kompanija je preradila Play Newsstand u Google News tokom 2018. godine, dok je u 2020. završio prebacivanje iz Play Music u YouTube Music. Tokom ove godine, Movies & TV sekcija će biti povučena a sadržaj se prebacuje u TV aplikaciju.

Play Store je i dalje netaknut, ali je značajno više fokusiran na određene segmente nego što je to bio prije deset godina. Google je morao da povede računa i o bezbjednosti, pa je tokom juna ove godine pooštrio svoju politiku korištenja, koja zahtjeva da sve aplikacije koriste Play Store sistem naplate.

Evropska unija je dijelom izmijenila taj pristup svojim pravilima, koja zahtjevaju pristup eksternim platformama za plaćanje. Ovome teže i drugi regulatori, čemu će Play Store u budućnosti morati da se prilagodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: