15 Maja, 2024

Prijava

Politička Facebook scena u FBiH utišana: Šta je stvarni razlog i zašto šutimo o tome?!

Prije nekoliko dana desio se kompletan krah Facebook političke scene u BiH, mnoge Facebook stranice su doslovno preko noći ostale bez svojih administratora i prepuštene su Facebooku kao društvenoj mreži koja ne dozvoljava pristup vlasnicima stranica čak iako su stranice imale više administratora radi njihove vlastite sigurnosti i sigurnosti kompletnog sadržaja koji se stvarao kada govorimo o pojedinim stranicama više od deset godina.

Facebook je u jednoj noći ograničio pristup desetinama političkih ali i komercijalnih stranica u BiH. Razlog je bio jednostavan i poznat samo Facebook timovima. Facebook je kao osnovni problem naveo navodno pravilo „Copyrights infringement“ što bi podrazumijevalo restrikciju radi sadržaja koji imaju veze s autorskim pravima iako većina pomenutih stranica nije koristila nikakve nedozvoljene sadržaje.

Mnogi akteri nisu ni dobili nikakvu obavijest koja bi se mogla smatrati upozorenjem Facebook tima za navodno kršenje autorskih prava niti je gašenje stranica bio najavljeno. Jedina obavijest koja je stigla bila je obavijest o već obavljenom gašenju stranice kojoj vlasnici više nisu imali pristupa.

Da se radi o nekom većem i obimnijem zahvatu vidi se iz snimaka ekrana koji su uslijedili nakon što su stigle obavijesti za stranice koje su samim čudom spašene, ipak stranice koje se nalaze na ovoj listi nisu mogle biti spašene i njihova sudbina zavisi o dobroj volji korporacije kao što je Facebook.

Nakon što je demokratija i sloboda govora definitivno poražena i nakon brisanja profila čak i predsjednika Amerike iz samo Facebooku znanih razloga jasno je da Facebook kao mreža može potpuno nenadano i bez ikakve najave izbrisati vaš profil, stranicu vašeg poslovanja ili prekinuti vašu kampanju u bilo kojem momentu pozivajući se na „Copyrights infringement“ ili neka druga pravila o kojima čak ne žele niti da diskusiju.

Veliki broj ugašenih stranica je s područja Federacije BiH te se radi o stranicama koje podjednako pripadaju političkoj poziciji i opoziciji. Da li se može govoriti o namjernom napadu na pojedine političke aktere ili kompletnu političku scenu u Federaciji BiH ne može se još sa sigurnošću znati ali ono što je jasno jeste da stranice stoje ugašene i tihe.

Nepoznanica je zašto politički akteri o tome ne govore ali broj poruka koji dobivamo u inbox pokazuje da je veliki broj političkih aktera, izabranih zvaničnika ali i vlasnika velikih i malih biznisa doslovno ugašen i utišan preko noći.
Zbog toga je iznimno bitno imati vlastiti tim, web stranicu, plaćeni hosting te zakupljenu domenu kako bi se izbjegle neugodnosti i kako ne bi bili u potpunosti utišani onda kada nekome to bude palo na pamet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

1 thought on “Politička Facebook scena u FBiH utišana: Šta je stvarni razlog i zašto šutimo o tome?!”

  1. A sto su te stranice tagirane na toj stranici. I zasto ta stranica na kojoj su označene imaju pa kad se skrola dole imaju neke raklame i testove. Imam osječaj da je ta stranica mimo facebook tima.

Komentari su zatvoreni