18 Maja, 2024

Prijava

Ništa nije nemoguće

Radila sam i u Helsinškom komitetu u Sarajevu, jer sam se željela lično iskusiti život Bosanaca i Hercegovaca nakon odlaska popularno zvane „dijaspore“

Razgovarao : Tarik Kapetanović

U dalekoj i hladnoj  Švedskoj nesumnjivo živi mnogo lijepih djevojaka, ipak za najljepšu je izabrana Bosanka i Hercegovka. Azra je mlada studentica prava koja trenutno živi u Stockholmu. Rođena je u Mostaru prije 23 godine, svoj talent je usmjerila na učenje jezika, pisanje poezije i proze. Za www.Ka5aN.ba Azra govori o posebnosti natječaja za izbor Miss Švedske, budućem životu i povezanosti sa matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom koja joj je i podarila iznimnu ljepotu lica i duha čija se ljepota ne može procijeniti na prvi pogled.

Možeš li nam reći nešto više o sebi i svom porijeklu ?

Rođena sam u Mostaru, za koji sam izuzetno vezana. Volim Mostar i našu tradicionalnu baštinu. Svake godine dolazim u BiH. U Švedsku sam došla 1993. Godine. Ovdje studiram pravo na fakultetu u Stockholmu. Kao što to čini većina ljudi u Švedskoj i sama radim mnogo, čak tri posla. Projekt izbora za Miss Švedske je samo jedan od poslova. Pored projekta radim kao tajnica u advokatskoj kancelariji te uspješno obavljam dva dodatna honorarna posla.

Da li si i prije osvajala na nekim prestižnim takmičenjima osvajala nagrade i prestižne titule ?

Još 1999. godine sam dobila nagradu za košarkaški sport, tada sam proglašena najboljom košarkašicom. U osnovnoj školi sam se bavila atletikom pa sam osvojila nagradu za skok u vis. Tada sam postizala izvanredne sportske rezultate, danas je moda preuzela vodstvo.

Odakle ideja za uključivanje u natječaj za Miss ?

Slučajno sam posjetila stranicu izbora i vidjela da su standardi takmičenja promijenjeni. U Švedskoj je sve podređeno poboljšanju statusa žene u društvu. Zbog toga je jasno da su žene odlučile promijeniti tok samog natjecanja. Za ženu je ponižavajuće da na pistu izađe gola ili u kupaćem kostimu. Neki tvrde da je čak ponižavajuće prisiljavati missice da odgovaraju na teška etička i politička pitanja. Zbog toga je donesena jednoglasna odluka kako Miss Švedske neće učestvovati u izboru za Miss Svijeta. Zbog toga sam izuzetno ponosna.

Možeš li nam dočarati atmosferu tokom natjecanja ?

Tokom takmičenja su svi pod pritiskom. Učesnice su morale biti izuzetno dobro informisane, te psihički pripremljene za sam tok izbora. Sve smo morale proći kroz tematski program tokom kojeg smo diskutovali i raspravljali o temama ravnopravnosti žena i takmičenja ljepote. Puno sam pisala o tome pa sam čak iznijela neke moje ideje i zapažanja. Prvi korak ka ostvarenju ideje je bilo takmičenje.

Šta se desilo nakon proglašenja pobjednice, kako si se osjećala?

Ponosna sam što sam osvojila titulu koja mi je otvorila vrata za novi posao. Ove jeseni planiram posjetu školama gdje ću se obratiti učenicima kojima ću govoriti o sticanju samopouzdanja. Pokušati ću mlađima  prenijeti iskustvo. Govorit ću o svom životu i počecima u Švedskoj u koju sam došla iz ratne Bosne i Hercegovine. Želim djecu potaći na razmišljanje, hoću da razgovaram i sa onima koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja. Želim reći da ništa nije nemoguće ako imate volju i cilj.

Kako si prihvaćena u elitnim švedskim krugovima obzirom da potičeš iz Bosne i Hercegovine?

Savršeno sam se uklopila u švedskom društvu. Tečno govorim i pišem švedski, pa me možda zbog toga nikada niko nije diskriminirao. Šveđani su narod koji prima mnogo stranaca, svaka četvrta osoba u zemlji je stranog porijekla, pa su već mnoge kulturološke razlike postale normalne. Ako želiš da se asimiliraš i pokažeš da si vrijedan niko te neće uznemiravati.

Da li si vezana za rodni kraj i kada dolaziš u BiH?

Iznimno sam povezana s Mostarom kojem svake godine dolazim u posjetu. Razmišljala sam i o trajnom preseljenju u BiH. Radila sam i u Helsinškom komitetu u Sarajevu, jer sam se željela lično iskusiti život Bosanaca i Hercegovaca nakon odlaska popularno zvane „dijaspore“.

Misliš li da će Šveđanka ikada postati Miss BiH?

Simpatično pitanje, ništa nije nemoguće jer se i te djevojke mogu prijaviti. Pitanje je da li će Bosanci i Hercegovci izabrati Šveđanku pored lijepih i pametnih djevojaka u BiH. Konačni izbor ćete napraviti vi.

Gradiš li karijeru uspješne poslovne žene ?

Naravno, želim postati samostalna, razmišljam o profesionalnom advokatskom poslu, znam da taj poziv iziskuje puno zalaganje ali samo ja moram napraviti balans između poslovnog i privatnog života.

Sezona je odmora, možemo li te i ovog ljeta očekivati u Mostaru?

Ove godine na žalost neću moći doći. Udajem se i imam puno obaveza i planova za vjenčanje. Možda ću doći u jesen ali obećavam da ću već iduće godine biti u zagrljaju svog grada.

Imaš li neku poruku za Bosanke a posebno Hercegovke ?

Vi ste najljepše djevojke na svijetu. Nikada ne dozvolite da vas se bilo ko suprotstavi. Budite umjerene u ostvarivanju vlastitih ciljeva, definišite granicu tolerancije. Budite ponosne i radite samo ono što volite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

1 thought on “Ništa nije nemoguće”

Komentari su zatvoreni