27 Aprila, 2024

Prijava

U Bošnjačkom institutu otvorena izložba ‘Opomena’ posvećena sjećanju na ubijene u genocidu

U  Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila
Zulfikarpašića danas je otvorena izložba ilustracija “Opomena” mlade arhitektice i likovne umjetnice Nermine Memić.

Postavku izložbe čini 15 radova nastalih s ciljem podsjećanja na ubijene u genocidu u Srebrenici, kao i na neprolaznu bol preživjelih. Izložba je prošlog ljeta bila predstavljena u Fabrici akumulatora u Potočarima, a ovogodišnja postavka u galeriji Bošnjačkog instituta, koju će posjetioci moći pogledati do 21. jula, obogaćena je sa nova dva djela koja je autorica uradila posebno za tu priliku.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić je rekla da se društvo nikada ne smije umoriti od podsjećanja na genocid u Srebrenici, na strahote i zločine koji su počinjeni nad nedužnim civilima 1995. godine.

– Autorica je osjetila potrebu da iskaže svoju bol, te suosjećanje prema preživjelima i da nam svima pošalje poruku da ne smijemo zaboraviti, da moramo podsjećati i opominjati – rekla je  Rizvanbegović Džuvić.

Nermina Memić, mlada arhitektica koja je danas odbranila magistarski rad, odlučila je iz svoje unutrašnje potrebe da se na umjetnički način izrazi u vezi genocida u Srebrenici.

– Ne bih puno govorila budući da moja djela govore ono što ja osjećam i mislim, samo ću reći da opominjem da se genocid nikada više ne smije ponoviti i da se genocida moramo sjećati kontinuirano – rekla je Memić.

Izložba je uvrštena u Program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. Memorijalnog centra Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: