27 Aprila, 2024

Prijava

Opušak cigare Winstona Churchilla se prodaje za 900 eura

Ljubitelji istorije imati će priliku da se nadmeću za memorabilije dvojice bivših britanskih premijera na aukciji ovog mjeseca.

Napola popušena cigara Vinstona Čerčila i lula Harolda Vilsona prodavaće se na aukciji “Catherine Southon Auctioneers & Valuersa” 19. jula.
U napola popušenoj i napola sažvakanoj cigari Čerčil je uživao u svojoj rezidenciji u Čartvelu dok je gledao film “Ben Hur”. Nakon toga je je poklonio policajcu Entoniju Gandriju, koji je bio dio obezbjeđenja u njegovoj porodičnoj kući i molio je Čerčilada mu je pokloni za uspomenu.
Božićnu čestitku poslanu vlasniku 1963. i pismo kojim se potvrđuje cigara s oznakom “Romeo & Julija” sada je na prodaju dala porodica policajca i očekuje se da će postići cijenu u visini oko 700 do 900 eura.
U međuvremenu, Vilsonova drvena lula, za koju se zna da mu “pomaže da se opusti”, također je potvrđena službenim pismom samog bivšeg premijera sadašnjem vlasniku koji ju je kupio na dobrotvornoj aukciji 1979. Očekivana cijena je između 349 i 580 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: