27 Aprila, 2024

Prijava

U Njemačkoj pronađen potopljeni grad koji je prema legendi zbog grijeha progutalo more

Arheolozi su pronašli lokaciju crkve nestalog drevnog grada Rungholta.

Prema legendi, more je u jednoj noći nakon jake oluje progutalo bogat grad kao kaznu za grijehe njegovih stanovnika. A šta su bili navodni grijesi? Odgovor je: pijanstvo, bezbožnost i razmetanje bogatstvom.
Priče navode da je život u izobilju doveo do nemoralnog načina života, a kraj je došao oko Božića 1362. kada je grupa pijanih mladića pokušala da natjera sveštenika da u lokalnoj gostionici svinji da poslednji sakrament. Sveštenik je nakon toga, kako kaže legenda, otišao u crkvu i molio Boga da kazni mladiće.
Sledećeg je dana sveštenik napustio grad, a nedugo zatim je Rungholt zahvatila snažna oluja koja ga je izbrisala s lica Zemlje. U pričama stoji da se srednjovekovni zvonik mogao još neko vreme da se čuje iz dubina Sjevernog mora, piše Biznis insajder.
Uprkos mitu o “Božjem uništenju”, naučnici nisu smatrali da se radilo samo o lokalnoj legendi, već da je Rungholt zaista postojao, zbog čega su arheolozi i drugi stručnjaci krenuli u potragu za potopljenim srednjovekovnim gradom.
Kako bi pronašli legendarnu crkvu i naselje koje je okružuje, stručnjaci sa Kristijan-Albrehtn univerziteta u Kilu su se služili kombinacijom geonaučnih i arheoloških metoda i otkrili ostatke “sjeverne Atlantide” u Vadenskom moru, odnosno oko ostrva Sudfal su pronašli oko dva kilometra srednjovekovnih humki.
Ostaci naselja skriveni ispod blata prvo se lokalizuju i mapiraju putem raznih geofizičkih metoda kao što su magnetska gradiometrija, elektromagnetna indukcija i seizmika“, rekao je geofizičar Denis Vilken.
Naučnici su tokom istraživanja pronašli ostatke luke, temelje velike crkve i odvodne sisteme.
U saopštenju navode da su istraživanja plimnih ravni dovela do novih značajnih otkrića i neuporediv uvid u živote naroda Sjeverne Frizije.
Ostaci srednjovekovnog naselja već su jako erodirani i najčešće ih možemo uočiti kao negativne otiske. Dakle, pod hitno moramo intenzivirati istraživanje“, rekla je Hana Hadler sa Instituta za geografiju na Univerzitetu Majnc.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: